Március 14-én 21 óra 5 perctől ismét Szabó Máté opera rendezését láthatjuk az M5 műsorán. Ezúttal a klasszikus Figaro házassága című mű kerül vetítésre a televízióban, amely a Csokonai Színház és a Co-Opera közös produkciója.

Mozart és Da Ponte első közös műve a vágyak és a meglepetések vígoperája, amely hol ellenállhatatlan humorral, hol szívbemarkoló őszinteséggel mesél rólunk, emberekről. A két művészre a francia forradalom előtt betiltott Beaumarchais-színmű volt hatással, azonban az operában inkább az emberi érzelmeket igyekeztek a középpontba állítani, mintsem az adott kor társadalmi problémáit a szigorú cenzúrára való tekintettel. Ennek köszönhetően az opera fennmaradhatott, és annyira kortalanná vált, hogy 232 év után is érvényes minden hangja és szava. Mozart mesterien ötvözi az opera buffa és az opera seria elemeit: sosem riad vissza a bohózatba illő gagektől, így ellenállhatatlan humor szövi át a darabot, ugyanakkor vannak pillanatok, amikor a tragikum is megmutatkozik. Mozart magát az életet önti zenébe és viszi színpadra.

„Erőteljes iróniával mutatnak rá a szerzők arra a tragikomikus igyekezetre, amivel a hatalomnak kiszolgáltatott ember próbálja létrehozni a maga életterét, és szembesítenek minket azzal az abszurdummal, hogy saját életterünk létrehozásához olyanokkal kell megküzdenünk, akiket a társadalom valamilyen okból arra jogosít fel, hogy saját igyekezetünkben – ha úgy tartja kedvük – megakadályozzanak. Félelmetes humorral teli kritikája ez a hierarchikus társadalmi rendszernek, amely megmutatja, hogy a magasabb és mélyebb szinteken is emberek vannak, kiszolgáltatva egymásnak, kiszolgáltatva az embernek, illetve a legnagyobb hatalomnak: a szerelemnek.” – mondta a darabról a rendező, Szabó Máté.

A közvetített előadásban színpadra lép Kendi Lajos, Fodor Beatrix, Keszei Bori, Pataki Bence, Mester Viktória, Busa Tamás, Farkasréti Mária, Biri Gergely, Takács Zoltán, Németh-Nagy Johanna és Laborfalvi Soós Béla játszák.

Kiemelt kép: Jelenet a Figaro házassága című előadásból (fotó: Orosz Sándor, Győri Nemzeti Színház)