A Concerto Budapest immáron hagyományosan megrendezi minden év júliusában Nyárest című koncertjét, erre idén július 14-én kerül sor, a rendezvénynek a Psti Vármegyeháza ad otthont, ahol Mozart művei kapják a főszerepet. 

Az ideális koncerthangulathoz minden adott: kellemes nyári este, csillagos ég és a Concerto legkiválóbb szólistái. Július 14-én, három nem szokványos szólóhangszerre írt versenymű és Mozart „kis” g-moll szimfóniája csendül fel. A produkciót nyitó D-dúr kürtverseny, hasonlóan a két másik, erre a hangszerre komponált darabjához, barátja, Joseph Leutgeb számára íródott, és mindösszesen két tételből áll. A második Rondo télében rendhagyó előadói utasításokkal látja el a zenészt, mint például „légy bátor” vagy „ó, micsoda disszonancia”, nagy valószínűséggel Leutgebnek szóltak. Tóth Bálint kürtjátéka fogja a nézőknek visszaadni ezeket a különleges megszólalásokat.

Ezt követően a B-dúr fagottverseny hangzik el, amit a hangszer repertoárjának leggyakoribb darabjaként is számon tartanak. Mozart mindössze tizennyolc éves volt, amikor a művet megírta és később a Figaro házasságához is felhasználta. A fuvolára és hárfára írt C-dúr versenyművet Mozart párizsi útján komponálta, ám fizetséget sosem kapott érte. Bár a hárfa ma minden szimfonikus zenekar oszlopos tagja, a bécsi klasszika idején ritkaságnak számított, így igazi unikum ez a darab a zeneszerző életművében. A koncert befejezéseként elhangzó g-moll szimfónia szintén egy korai mű, a tizenhét éves Mozart alkotása.

Kiemelt kép: Concerto Nyárest (Fotó: www.concertobudapest.hu)