Donizetti A csengő című egy felvonásos vígoperája a Lázár Ervin Programban kap helyet, a Toronykőy Attila rendezésében látható előadás, szeptember 26. és 29. között 12 alkalommal már teltházas, 30-án azonban a nagyközönség előtt is debütál.

Toronykőy Attila a rendezés mellett az előadás látványvilágát is megalkotta, korábban pedig olyan előadásokat vitt színre, mint a Pomádé király új ruhája vagy a Parázsfuvolácska. Az ifjú közönség igényeit figyelembe véve különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a vetítések és a díszlet. Az alkotók figyelembe veszik azt, hogy a YouTube és a Tiktok milyen mértékben köti le az ember tekintetét, ezzel kívánják párhuzamba állítani az előadásban megjelenő képi anyagokat, sőt a szereplők is mai ruhákat viselnek majd.

A közérthetőség szempontjából rendkívül fontos, hogy A csengő Blum Tamás fordításában magyar nyelven szólal majd meg, a vetítésekért pedig Czeglédi Zsombor felel. Donizetti vígoperáját hazánkban először 1926-ban mutatták be a Magyar Királyi Operaházban, ám ekkor csupán hat alkalommal volt látható.

Az előzetes regisztráció alapján 5600 gyerek nézi majd meg az előadást, az MVM Pikoló Programjának részeként. Ez már önmagában biztosíték arra, hogy szeptember utolsó napjaiban ne csupán a furcsa betegek álljanak sorra Don Annibale patikája előtt, de ha Enricohoz hasonlóan ti is Serafinát akarjátok, tekintsétek meg az előadást jövő hét szombaton 17 órától az Eiffel Műhelyház Bánffy termében!

Kiemelt kép: Pillanatkép A csengő próbájáról (Fotó: Berecz Valter)