Július 15-én a mátai lovaspályán rendezett díjugrató- és fogathajtó versenyekkel és lovasbemutatókkal vette kezdetét a Hortobágyi Lovasnapok háromnapos programsorozata, a puszta legnagyobb nyári rendezvénye.

A lovasnapok – amelyet két év kényszerpihenő után rendeznek meg újra – célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének, továbbá a mátai ménes lótenyésztő munkájának és fogatgyűjteményének megismertetése. Az 54. alkalommal megrendezett programsorozaton hatszáz lovas mintegy ezer lóval versenyez a pusztán, mindemellett négyszáz táncos szórakoztatja a vendégeket, a gyerekeket különféle kézműves programokkal várják, és nem lesz hiány a bográcsokban rotyogó hagyományos pusztai ételekből sem. Az országos és nemzetközi díjugrató verseny mellett csikós bajnokságot is tartanak, szombaton pedig elstartolt a Hortobágyi Vágta, a Nemzeti Vágta regionális selejtező futama, amelynek győztesei indulhatnak az őszi budapesti megmérettetésen. Idén is nagy sikerre számíthat a fogathajtó show, akárcsak az élő zenére történő méneshajtás: az anyakanca-ménes és az idén született csikók a naplementében kápráztatják el a közönséget a zenés nyargalással.

Az idén 50 éves táncházmozgalom tiszteletére nagyszabású szabadtéri táncházzal készülnek a szervezők a hortobágyi lovas arénában. A programhoz csatlakozva, a Bürkös zenekar muzsikájára indul a Kárpát-medencei táncház, ahol a közönséget is táncra perdítik. A gyereklovasfaluban gólyalábasokkal, bábelőadásokkal, mesemondással, színházi előadásokkal, gyermektáncházzal és vattacukorfelhőkkel várják a legfiatalabbakat, a kézművesváráson pedig hatvan népművész, népi iparművész, kézműves kínálja majd a portékáit. Emellett fellép a Muzsikás Együttes is: a zenekar húzza majd a táncházmozgalom népszerű dalait, amelyekre kicsik és nagyok, idősek és fiatalok éjszakába nyúlóan rophatják a táncot a Hortobágyon.

Kiemelt kép: Pillanatkép az 51. Hortobágyi Lovasnapokról (Fotó: Hortobágyi Lovasnapok)