Mindenkit vár október 14-én a Múzeumkertben az ingyenes PONT Fesztivál. A Ballet Camara egyedülálló felvonulása mellett jelen lesz a Grammy-díjas Bassekou Kouyate, zenés meseelőadással érkezik Jobarteh Kunda és egyéb zenés, táncos és kézműves workshopok várják majd az érdeklődőket. A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretein belül létrejövő PONT Fesztivál egyenesen Nyugat-Afrikába repít majd minket!

2017 óta szállítja Budapestre az UNESCO által szellemi kulturális örökségként jegyzett kincseket a PONT Fesztivál. 2021-ben, Grúziába és Örményországba kalauzoltak. Most Nyugat-Afrika vonul majd fel előttünk, többek között Mali, Elefántcsontpart és Szenegál is.

A hajdani Mali Birodalom kulturális értékei ma is tetten érhetők a nyugat-afrikai országok zenéjében, ez igazi kuriózumnak számít. A mali kasztrendszeren keresztül a legfontosabb zenészdinasztiák története a XIII. századig visszavezethető. A tánc is központi eleme kultúrájuknak és hagyományaiknak, bizonyos tánclépések kommunikációt jelentenek az elődökkel és a felsőbb erőkkel.

Október 14-én a Mikszáth térről, djembék ritmusával kísérve indul útjára az idei PONT Fesztivál. A Ballet Camara workshopjain, mi is egy kicsit táncosnak érezhetjük magunkat, de a térség különleges és nagyon színes ékszereivel is találkozhatunk. Basseakou Kouyate és Amy Sacko pedig gondoskodik arról, hogy ez esetben ne csak Szikora Robi és az RGO repítsen minket Afrikába!

Kiemelt kép: Amy Bassekou (Fotó: Christian Ernst)