Újabb klasszikus krimivel bővült a magyar könyvpiac: a GABO Kiadónak hála májusban megjelent Az utolsó woodstocki busz, az itthon méltatlanul kevéssé ismert brit Colin Dexter több mint tíz kötetből álló krimisorozatának első része.

A ​gyönyörű Sylvia Kaye-t és egy másik fiatal nőt nem sokkal azelőtt látták stoppolni, hogy Sylvia összezúzott holttestét megtalálták egy woodstocki kocsma előtt, Oxford közelében. A sajátos stílussal rendelkező Morse felügyelő biztos benne, hogy a másik stoppos sok mindent el tudna mondani, de az önbizalmát megrendíti annak a lánynak a hűvös kifürkészhetetlensége, akiről úgy gondolja, hogy Sylvia társa volt azon a balsorsú szeptemberi estén. Morse bármennyire is ravasz, még az ő figyelmét is elvonják a bonyolult játszmák, amelyeket a gyilkosság indított el Sylvia barátnői és oxfordi játszótársaik között. Ahhoz, hogy megragadja a lényeget, és arra koncentráljon, Morse-nak szakmai fegyelme utolsó atomjára is szüksége van.

Az 1930-ban született Colin Dexter 1953-ban végzett a Cambridge-i Egyetemen, majd 1966-ban költözött Oxfordba. Első regénye, Az utolsó woodstocki busz 1975-ben jelent meg. A sorozat további tizenkét kötettel bővült, és aztán sajnos véget is ért 1999-ben. 1993-ban megjelent a Morse’s Greatest Mystery című kötet, amelynek 11 novellája közül hatban szerepelt Morse felügyelő. Colin Dexter számos díjat kapott a regényeiért, 2000-ben pedig, a királynő születésnapján a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatával tüntették ki. 2017. március 21-én hunyt el. Dexter regényeiből nagy sikerű televíziós sorozatok is készültek: a Lewis (Az oxfordi nyomozó) Morse korábbi őrmesteréről, Robbie Lewisról szól, az Endeavour (Oxfordi gyilkosságok) középpontjában pedig az ifjú Endeavour Morse áll.

Roger Allam és Shaun Evans az Oxfordi gyilkosságok című sorozatban (Fotó: ITV Studios)

Habár Colin Dexter hazájában igen nagy népszerűségnek örvend, Magyarországon egészen 2008-ig egyetlen regénye sem volt olvasható magyar nyelven. Ekkor jelent meg ugyanis jelen kötet – akkor Katona Terézia fordításában – Az utolsó busz Woodstock felé címmel, egy évvel később pedig a folytatás (Utolsó ismert ruházata) is kiadásra került, de a sorozat nem tudta megvetni a lábát, így a további kötetek már nem jelentek meg. (Ebben feltételezhető módon nagy szerepet játszott, hogy az azóta megszűnt Perfact-Pro Kiadó túlságosan kicsi volt ahhoz, hogy a megfelelő marketinggel eljutassa az olvasókhoz a megjelenés hírét, illetve nem is illett a kiadói profilba a krimi műfaja.) Most viszont a GABO Kiadónak hála új esélyt kapott a sorozat, amely remélhetőleg idővel teljessé is válik, ugyanis az első kötet alapján abszolút megérdemli a bizalmat.

Maga a bűntény végtelenül egyszerű: holtan találnak egy fiatal lányt, akit előző éjjel egy barátnőjével együtt láttak stoppolni, ám ez utóbbiról senki nem tud semmit. Az utolsó woodstocki busz inkább a klasszikus krimi vonalat erősíti, amiben nem szükséges sem sorozatgyilkos, sem egyéb brutalitás, mégis végtelenül izgalmas tud lenni. Ez pedig nagyrészt az emberi játszmáknak köszönhető, amely mindvégig átitatja a kötet lapjait. Morse felügyelő és társa, Lewis – akik nem is különbözhetnének jobban egymástól – minden erejükkel azon dolgoznak, hogy felkutassák az ismeretlen nőszemélyt, aki kulcsa lehet a megoldásnak. Dexter pedig nemcsak a nyomozókat, hanem az olvasókat is folyamatosan félrevezeti, és teszi ezt oly módon, hogy a gyanúsítottak és egyéb szereplők életének azt az aspektusát is láthatjuk, amely főszereplőink előtt titokban maradnak. Belső vívódások, elhallgatások, súlyos döntések megszületése zajlik a háttérben, amelyek természetesen végül napvilágra kerülnek, és amelyekből igazán emberi sorsok rajzolódnak ki. A történet végén számtalan „mi lett volna, ha…”-kérdést kapunk, amiből az is kitűnik, hogy sok esetben az áldozat valóban rosszkor volt rossz helyen, ezt pedig akarva-akaratlanul is elgondolkodtatja az olvasót, hogy mennyi mindenen múlhat egy emberélet.

A krimiszál mellett kapunk két roppant izgalmas karaktert is a nyomozók személyében. Morse kissé nagyképű, lenéző stílusa egy nagy adag lazasággal is párosul: munka közben simán bedob egy-egy sört, köt illegális fogadásokat vagy éppen hív randevúra nőket. Önhittsége páratlan megfigyelőképességgel és logikával is párosul, ezt pedig nem is rest a nála fiatalabb és tapasztalatlanabb Lewis szemére vetni, érzékeltetve a felsőbbrendűségét. Morse tipikusan az a figura, akiről szívesen olvasunk, de a való életben már nehezen viselnénk el tüskés természetét. Lewis viszont sokkal közelebb kerülhet az olvasókhoz, hiszen jóval alázatosabb és szorgalmasabb, és minden megaláztatás ellenére is felnéz felettesére. Kettejük a különbözőségek ellenére is remek párost alkot, és akinek közös munkájáról valóban szívesen olvasnánk még a jövőben. Reméljük, erre minél hamarabb lesz lehetőségünk.

Colin Dexter: Az utolsó woodstocki busz (Last Bus to Woodstock), ford.: Pétersz Tamás, GABO Kiadó, 360 oldal
Kiemelt kép:
Colin Dexter: Az utolsó woodstocki busz (Szerzőportré: Eamonn McCabe/The Guardian)