A Kolozsvári Állami Magyar Színházban, a nagyszínpadon kialakított stúdiótérben február 5-én debütál a Móricz Zsigmond Rokonok című drámája nyomán készült előadás Bocsárdi László rendezésében.

Tompa Gábor igazgató szerint a több mint 90 éve megjelent mű a szerző legerősebb társadalomkritikai regénye, amely ma is aktualitással bír. Ennek kapcsán Bocsárdi László rendező elmondta, hogy a móriczi történet komplexitásának megértése hozzásegíthet annak a helyzetnek a megértéséhez, amelyben ma élünk: „fontos volt számomra átlátni az akkor zűrzavart, hogy jobban megérthessem, mi történik ma.” Őt elsősorban a főszereplő, Kopjáss István tragédiája érdekelte, ő a történet kulcsa, akivel saját bevallása szerint azonosulni tud: Abban tudok vele azonosulni, hogy egy csomó egymásnak ellentmondó erő hat benne: a tenni akarás, de ugyanakkor a jobb élet iránt érzett vágyakozás, amelyek egymásnak feszülnek. Hogyan tud az ember egyik napról a másikra úgy haladni, hogy közben bele tudjon nézni a tükörbe? Ez egy erkölcsi szempontból rendkívül fontos mű, és nyilván a nagy kérdés az volt számomra, hogy manapság az erkölccsel foglalkozni színházban mennyire szerencsés dolog, és a közönséget mennyire érdekli.”

A szerteágazó cselekményű regény színpadra adaptálása kapcsán Kali Ágnes dramaturg elmondta, hogy kezdettől fogva a rendezőnek „egy nagyon konkrét kép volt a fejében, hogy az egész történet a főszereplő, Pista körül forog. Mikor megvolt ez a kijelölt út, már egyszerűbb volt elindulni, hogy ezt a realista regényt egy olyan színpadi időre meg térre írjuk át, ahol Pista történetének összefüggésében jelennek meg mind a karakterek, mind pedig a történések. Ez volt a fő döntés, ami meghatározta a későbbiekben a szövegkönyvet.”

A Rokonok főszerepét Viola Gábor alakítja, további szerepekben Kató Emőke, Györgyjakab Enikő, Bács Miklós, Dimény Áron, Farkas Loránd, Orbán Attila, Bíró József, Imre Éva, Varga Csilla, Kicsid Gizella, Kiss Tamás, Gedő Zsolt, Bíró Gergő, Fazakas Hunor, Filep Gergő valamint Tulogdi Botond látható. Az előadás dramaturgja Kali Ágnes, díszlettervezője Bartha József, jelmeztervezője Cs. Kiss Zsuzsanna, koreográfusa Bezsán Noémi.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Rokonok című előadásból (Fotó: Biró István)