2021 több szempontból is érdekes és egyben fontos év volt. Rengeteg oldalról lehetne mindezt megközelíteni, de mind közül érdemes jelen esetben csak a filmes vonatkozást kiragadni. A koronavírus-járvány miatt bezárt mozik és a parkolópályára került teljes mozgóképes műfaj mind a mai napig nyögi ennek a negatív hatásait, és a mostani helyzetet (valamint a szigorításokat, elrendeléseket) elnézve, nyögni is fogja még egy jó darabig. Ennek ellenére 2021-re mégis jóízűen tudunk majd visszagondolni – mind ha világviszonylatban, mind pedig ha kizárólag a magyar filmek debütálását vesszük figyelembe.

A Nemzeti Filmintézet a legutóbbi közleményében mutatta meg a nagyérdeműnek ezt az alább is linkelt montázsvideót, amiben az idei év magyar filmes termésének készítettek egy kvázi hommage-t, tisztelgést. A négyperces videóban olyan eseményeket neveznek meg sorra, mint a számtalan filmfesztiváli siker, az ezekkel járó díjak, múzeumi kiállítások, a magyar film történetének 120 éves évfordulója vagy éppen az olyan alkotások premierje, mint a Természetes fény, A feleségem története, a Hasadék, az Űrpiknik, az Így vagy tökéletes, a Spirál, a Legjobb tudásom szerint. Hangzatos, magasztos, ugyanakkor mosolyra fakasztó lett ez a kis szösszenet, amely tényleg megkoronázza a 2021-es évet és felidézi bennünk a megannyi örömteli mozis és persze tévés pillanatot egyaránt.

Kiemelt kép: Természetes fény, A feleségem története, Hasadék, Külön falka (Fotó: Filmtekercs / Deadline / Nemzeti Filmintézet / Művész mozi)