Ma ünnepli 75. születésnapját Monori Lili, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész.

Monori Lili Törökszentmiklóson, 1945. október 10-én született. Karrierje kezdetén gépíróként dolgozott, emellett amatőr versmondóként lépett fel. 1965-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, 1969-ben szerzett diplomát. Ezt követően a Thália Színházhoz szerződött, amelynek 4 évig volt a tagja. 1973 és 1976 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott, 1976 és 1990 között a Mafilm tagja volt. Az 1976-os Kilenc hónap című filmben nyújtott alakításáért sok elismerést kapott, a témája, vagyis a szülés ténye az egész világon a női egyenjogúsági mozgalom fontos eseményé vált, az arab világban is elismerték. 1980-ban a francia Gaumont-cég meghívottjaként Párizsban járt iskolába. 1982-ben Székely B. Miklóssal próbatermet béreltek, ottani tevékenységük (többek között a Műtét és a Macbeth előadások bemutatása) az épület lebontásáig tartott. Az általa alapított, 1982 óta működő Szentkirályi Színházi Műhelyben, NKA, EMMI pályázatokon nyertes szinopszisaikból készítenek előadásokat. Az 1980-as évek második felétől a MU Színházban tartottak bemutatókat, Monori Lili és lánya, Székely Rozi színésznő többek között Babel Lovashadsereg című novellagyűjteménye alapján összeállított művét is játszották.

Monori Lili A Frankenstein tervben (fotó: Perjéssy Gábor)

Monori Lili színészi pályafutását olyan színházi előadások jellemzik, mint az Isteni színjáték, a Légy jó mindhalálig, A Thibault-család, A holdbeli csónakos, a Kurázsi mama, az Egy csepp méz, a Három nővér, A Kilimandzsáró hava, a Frankenstein-terv, a Faust I-II. vagy a Trafóban jelenleg is látható Szégyen és Látszatélet. Emellett ismert filmszerepeiről, többek között láthattuk az 1969-es A tanúban, az Örökségben, az Eldorádóban, a Sose halunk megben, a Jadviga párnájában, a Márió, a varázslóban, a Deltában, a Fehér istenben, a Kojotban, az Aurora Borealis – Északi fényben, a Rossz versekben és A feltalálóban.

Monori Lili a Demencia előadásában (fotó: Ágh Márton / Proton Színház)

A Kilenc hónap című filmben nyújtott alakításáért 1976-ban elnyerte a Cannes-i nemzetközi filmfesztivál FIPRESCI-díját, valamint a teheráni nemzetközi filmfesztivál legjobb női alakítás díját, 1977-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon OCIC-dijat kapott, valamint elnyerte a filmkritikusok díját. 1977-ben az Ők ketten című filmért, 1984-ben pedig a Visszaesőkért a valladolidi nemzetközi filmfesztivál legjobb női alakítás díját hozhatta el. 1984-ben Balázs Béla-díjat kapott, 1998-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 2003-ban munkásságát a Mediawave Párhuzamos Kultúráért díjjal jutalmazták. 2013-ban A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, 2014-ben a Szentkirályi Színházi Műhelyben történt több évtizedes munkájának elismeréseként FESZ Életműdíjat kapott. 2015-ben a Faustban nyújtott alakításáért hazavihette a Színikritikusok Díját a legjobb női mellékszereplő kategóriában. 2016-ban érdemes művésszé avatták, 2017-ben Remember-díjat kapott. 2019-ben megkapta a Magyar Filmkritikusok Díját legjobb női epizódszereplő kategóriában a Rossz versek című filmben nyújtott alakításáért. Ugyanebben az évben a 19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál megkapta az életműdíjat. 2020-ban Hevesi Sándor-díjat nyert.

Kiemelt kép: Monori Lili (fotó: Farkas Norbert)