Idén ötödik alkalommal került átadásra Almási Éva, a Nemzet Színésze kezdeményezésére megalakult Psota Irén Alapítvány művészeti díja. A pénzjutalommal is járó elismerést minden évben az a színésznő kapja, aki színpadi sokszínűségével és kiemelkedő tehetségével méltó Psota örökségéhez. 2022-ben a kuratórium úgy döntött, hogy Molnár Piroska, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőnek, érdemes és kiváló művésznek, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjának ítéli oda a díjat.

Az ebben az évben 10 éves Rózsavölgyi Szalonban tartott átadó ünnepségen az elismerést odaítélő kuratórium nevében Hegedűs D. Géza köszöntötte a művésznőt, a Vígszínház Kossuth-díjas színész-rendezője említést tett arról is, hogy a POKET jóvoltából már elérhető Psota Irén szerkesztett önéletírása zsebkönyv formájában is. A nemrég a Nemzet Színészévé választott Jordán Tamás a tőle megszokott derűs stílusú felvezetést követően egy Tóth Árpád verset idézett meg, Novák János, a Kolibri Színház igazgatója pedig gitárkísérettel adott elő egy dalt. Pogány Judit, akit közel 50 éves barátság fűz a díjazotthoz, igazi színháztörténeti pillanatot okozva a jelenlévőknek: a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész Örkény Macskajátékából adta elő a mindenki által ismert Orbánné-monológot. 

Ezt követően Básti Juli, a Centrál Színház Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznője és dr. Hazai Kinga, a Psota Irén Alapítvány elnöke a színpadra szólította Molnár Piroskát, aki a díj átvételét követően meghatódva mondta el köszönőbeszédét. 

Hegedűs D. Géza (Fotó: Rencz Norbert)

Az idei laudációt Ascher Tamás, a Katona József Színház Kossuth- és Jászai Mari-díjas főrendezője mondta el, amelyben felidézte a színművésznő pályájának legfontosabb pillanatait, személyes emlékeket megosztva a kollégákkal és a sajtó munkatársaival. 

Molnár Piroskát 1964-ben vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1968-ban végzett. A diploma megszerzése után Babarczy László beajánlotta a Nemzeti Színházba, ahová Both Béla igazgató nem vette fel, így a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek 1971-ig volt tagja. 1971 és 1978 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott. Az első kaposvári korszakban olyan rendezőkkel dolgozott, mint Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás és Babarczy László. A színpadon olyan kollégákkal játszott együtt, mint Koltai Róbert, Csákányi Eszter, Lázár Kati, Máté Gábor, Jordán Tamás, Pogány Judit vagy Lukáts Andor. Ebben a korszakban szerepelt a legendás Árvácska című filmben, amely Karlovy Varyban díjat nyert. 1978-tól 1982-ig a Nemzeti Színházhoz kötötte szerződés, ahova szinte az egész korábbi kaposvári társulattal együtt ment át. 1982-ben a budapesti Katona József Színház alapító tagjai közé tartozott. 1984-től, 18 éven át ismét a kaposvári társulatot erősítette. 2002 és 2013 között újra a Nemzeti Színház tagja volt, ahonnan Alföldi Róbert leváltásával ő is távozott, azóta a Thália Színház tagja.

Pogány Judit (Fotó: Rencz Norbert)

A színházi adattár szerint szerepeinek száma megközelíti a 250-et, ezzel pedig Molnár Piroska a legtöbb regisztrált bemutatóval rendelkező színésznő Magyarországon. Emellett ismert film- és sorozatbéli alakításairól is: játszott többek között az Indul a bakterház (1980), a Sose halunk meg (1993), a Szamba (1996), a Csinibaba (1997), az Ámbár tanár úr (1998), a Hippolyt (1999), a Meseautó (2000), az Állítsátok meg Terézanyut! (2004), a Tüskevár (2004), a Sorstalanság (2005), a Rokonok (2006), A nagy füzet (2013), a Liza, a rókatündér (2015) című mozikban. Ő alakította Sipeki Elvirát a Munkaügyekben, de feltűnt a Korhatáros szerelemben és a Drága örökösökben is, az utóbbi időben pedig a Keresztanyu című sorozat címszerepében láthatjuk.

2020 februárjában azt nyilatkozta, hogy „ezt az évadot még végigcsinálom, utána abbahagyom. Sokat járok majd színházba, de már csak nézőként.” Ám a nézők legnagyobb szerencséjére még sem köszönt el a színháztól és a deszkáktól, így a közönség továbbra is láthatja őt a Thália Színház (Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban, Oscar, Bernd Róza, A koponya), a Rózsavölgyi Szalon (Kései találkozás, A két pápa), valamint az Orlai Produkciós Iroda (Egy német sors) előadásában.

Ascher Tamás (Fotó: Rencz Norbert)

Kiemelt kép: Molnár Piroska (Fotó: Rencz Norbert)