Korunk egyik legaktuálisabb problémájával, az online és az offline emberi kapcsolatok világával foglalkozik a Rózsavölgyi Szalon előadása, amely a Városmajori Szabadtéri Színpadon is látható lesz augusztus 7-én.

Hindi Brooks amerikai írónő darabja, a Romance.com egy olyan világba kalauzolja el a nézőket, ahol a fiatalok többsége már nem feltétlenül a személyes ismerkedés híve, hanem az online téré, amelyben félig vagy egészen az anonimitás álcája mögé bújhatnak. Napjaink világa ez, amely egyúttal sok morális problémát is felvet, amely tele van lehetőségekkel és buktatókkal, valamint számtalan abszurd helyzetet rejt magában. Brooks ezeket a lehetetlen szituációkat használta fel a vérbő komédia megírásához, valamint azt a generációs szakadékot, amely nagyszülők és unokák között húzódik.

„A legalapvetőbb emberi érzésekről beszél. Lehet kicsit könnyezni, kicsit mosolyogni, ráül az egészre valami kis rózsaszín felhő, aminek fátyolán át színesebbnek látjuk az életünket” – nyilatkozta Molnár Piroska egy interjúban. – „De mindenképp a darab lényeges pozitívumának gondolom, hogy az idősek körében népszerűsíti az internetet. Azt hangsúlyozza a szerző, hogy nyitni kell a világ felé.”

Molnár Piroska és Jordán Tamás a romance.com című előadásban (fotó: Éder Vera / Rózsavölgyi Szalon)

A Romance.com-ról írott kritikák egyöntetűen a színészi játékot nevezik meg az előadás legnagyobb erősségeként. Már a rendező, Dicső Dániel is azt nyilatkozta egy interjúban, hogy azért esett erre a darabra a választás, mert „hihetetlenül jó szerepek vannak benne, amik a Rózsavölgyi Szalon kedvelt, rendszeresen visszatérő művészei között remekül kioszthatóak”. És valóban: vitán felül áll, hogy az előadás két főszerepét két olyan színész alakítja, akiket a legnagyobbak közé sorolunk, ráadásul Jordán Tamás és Molnár Piroska rutinos, összeszokott páros.  Rengeteget játszottak már együtt pályájuk során fiatal koruktól kezdve egészen mostanáig. Bóta Gábor az előadásról szóló kritikájában a következőket írja Molnár Piroskáról: „Nagy színész, és egy kedves könnyedségbe is, ha éppen úgy adódik, belejátssza az élet teljességét. Az elején megmutatja a reményt vesztett, céltalan, önmagukban üldögélő, elfásult öregek helyzetét, aztán tüstént lesz ő könnyedén, játékosan, humorosan szórakoztató, sziporkázó, ha arra van szükség.”

De nem szabad megfeledkeznünk a velük játszó fiatal színészekről sem: Sipos Vera, Domokos Zsolt és Formán Bálint három tehetséges, szakmájában igen elismert művész, a Romance.com-ban pedig méltó partnereivé váltak Molnár Piroskának és Jordán Tamásnak.

Formán Bálint és Sipos Vera a romance.com című előadásban (fotó: Éder Vera / Rózsavölgyi Szalon)

Dicső Dániel rendező, Ruttkay Zsófia dramaturg és a színészek szerint az előadás legfőbb erénye, hogy tükröt tart rohanó világunk elé, és hogy mindenki talál a történetben valami olyat, amiből önmagára vagy a körülötte élőkre ismer. Ruttkay így fogalmaz ezzel kapcsolatban: „Ha valami megindító, az a figurák esetlensége, sebezhetősége, a hazugságaik, az hogy mást, többet akarnak, de végül rájönnek, hogy úgy nem érdemes. Így kerek a világ: mindenki bénázik, mindenki esendő és mégis így szép vagy így lesz tökéletes minden, így születhet meg az a harmónia, ahol mindenki rátalál mindenre, amire csak szüksége van. Amerikában használatos az a kifejezés, hogy „feel good” darabok vagy filmek. Ez egy igazi „feel good” előadás. Az jöjjön el, aki felhőtlenül akar szórakozni, jó színészek jutalomjátékát élvezni. Olyan színházi élményt kínálunk, ahol el lehet felejteni a mindennapokat.”

A Rózsavölgyi Szalon előadása egy könnyű, nyári esti szórakozás, amelyet nagyívű színészi alakítások mélyítenek és tesznek összetetté. A szerelemről szól, és arról, hogy az érzéseknek nincs felső korhatára, valamint, hogy milyen furcsán is tudnak alakulni a párválasztási és párkapcsolati szokásaink a XXI. században. Ahogy Turbuly Lilla kritikus írja cikkében, „A Romance.com olyan, mint egy finom latte. A saját műfajában nagyon rendben van. Aki szereti, annak jólesik meginni, és amíg kortyolgatja, kiszakadhat a mindennapi hajtásból, ábrándozhat egy kicsit, elhiheti, hogy a világ ilyen egyszerűen is működhet, és élvezheti a hozzávalók harmóniáját”. 

Kiemelt kép: Molnár Piroska és Jordán Tamás a Romance.com című előadásban (fotó: Éder Vera / Rózsavölgyi Szalon)