Molnár Piroska kap életműdíjat a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színésznő a CineFest szeptember 9-i, pénteki nyitógáláján veszi át az elismerést. A fesztivál keretein belül, szeptember 10-én kerül sor Magyar hangja… című, magyar szinkronról szóló dokumentumfilm világpremierjére is, amelyen a művésznő személyesen is részt vesz.

Molnár Piroska a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A kivételes művész számtalan emlékezetes színházi és filmszereppel örvendeztette meg a közönséget az évtizedek során. A Katona József Színház alapító tagja, a Nemzeti Színház társulati tagja is volt, színházi és filmszerepei mellett szinkronszerepeiről is ismert, mások mellett ő Kathy Bates állandó magyar hangja. Pályafutása elismeréseképp a színésznő életműdíjban részesül a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.

Molnár Piroska szerepel a Magyar hangja… című, új dokumentumfilmben is. A magyar szinkronról szóló alkotás világpremierjét szeptember 10-én tartják, a CineFesten a CINEDOCS versenyprogramban. A film bemutatóján részt vesznek az alkotók és maga a művésznő is. Az egészestés dokumentumfilm a magyar szinkron történetéről, múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről szól. Azt is vizsgálja, hogy miképp vált a magyar kultúrörökség és -kincs részévé a szinkronizálás és néhány emblematikus magyar szinkron. A filmben megszólaló több tucat ismert színésznek és szakembernek köszönhetően átfogó képet kaphatunk a szinkronszakmáról.

Magyar hangja… plakát (Fotó: CineFest)

Az alkotásban Molnár Piroska mellett többek között Szacsvay László, Bogdányi Titanilla, Csankó Zoltán, Csőre Gábor, Epres Attila, Galambos Péter, Gáti Oszkár, Hevér Gábor, Holl Nándor, Kálid Artúr, Kerekes József, Nagy Ervin, Pogány Judit, Seszták Szabolcs, Stohl András, Zsigmond Tamara szerepel. Továbbá szikronrendezők (Báthory Orsolya, Dóczi Orsolya, Orosz Ildikó, Nikodém Zsigmond) és dramaturgok (Pataricza Eszter, Tóth Tamás) is mesélnek a szinkronkészítésről, de megszólal a Mafilm Audio jelenlegi vezetője, Haber Andrea is, valamint olyan legendás szakemberek, mint Dallos Szilvia és Haber Ferenc.

A Magyar hangja… rendezője Csapó András, szerkesztő-vágója Monok Anett, vágója Hegyvári Tamás, operatőre Papp Kornél és Tihanyi Alexandra, hangmérnöke Cseh András. A dokumentumfilm az RTL Magyarország és a Czettele Rental közreműködésével, a Vertigo Média produkciójában készült, producerei Kárpáti György és Berta Balázs. A CineFestet követően a film az RTL Magyarország platformján lesz majd látható.

Kiemelt kép: Molnár Piroska (RTL Magyarország/Sárosi Zoltán)