Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmjének forgatása a végéhez közeledik. A völgy című családi dráma egy erdélyi származású Budapesten élő orvosról szól, aki édesapja temetésére hazatér a Máramarosi-havasok hegyei közé, a szülőfalujába. Itt találkozik a fiával, akit 15 éve nem látott már. A pár naposra tervezett látogatás végül végzetes következményekkel jár.

Krasznahorkai Balázs neve sokaknak az Omori asszonyok című dokumentumfilm kapcsán lehet ismerős, de ő volt például Nemes Jeles László Oscar-díjas filmjének, a Saul fiának rendezőasszisztense is. A völgy férfi főszerepét játszó Molnár Leventével is ezen a mozin dolgoztak együtt. A Londonban és Kolozsvárott élő színművész korábban a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja volt, jelenleg elsősorban rövid- és nagyjátékfilmekben szerepel, közben pedig a 2008-ban alapított színészügynökségét vezeti.

A Magyar Nemzeti Filmalap 289 millió forinttal támogatta a film létrejöttét, amelynek operatőre Réder György (Brazilok, Lajkó – Cigány az űrben), producerei Reich Péter (1945, Parkoló) és Szántó Gábor. Az erdélyi és magyarországi helyszíneken rögzített produkció forgatókönyvét Kransznahorkai Balázs Lovas Balázzsal és Lengyel Balázzsal együtt jegyzi.

Kiemelt kép: Molnár Levente (Fotó: leventemolnar.eu)