Molnár Ferenc reneszánszát éli hazánkban, nehezen találunk olyan (akár fővárosi, akár vidéki) színházat, ahol ne lenne repertoáron legalább egy a művei közül. Kivételesen izgalmas cselekményszövésének, remekül megalkotott karaktereinek, valamint a korabeli társadalom és annak rétegeinek egymáshoz fűződő viszonyainak realisztikus ábrázolása teszi drámáit a mai kor nézője számára is élvezetessé. Augusztusban a Városmajori Szabadtéri Színpadon három Molnár-mű is életre kel, három különböző színház előadásában.

Az Ördög – 2019. augusztus 16. 19.30

A Váci Dunakanyar Színház és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásában Bozó Andrea, Mészáros Máté és Fenyő Iván játssza a főszerepet, a rendező Bakos-Kiss Gábor. Az Ördög egy fordulatokban gazdag, éles humorú vígjáték, amely bravúros érzékenységgel világítja meg a férfi-nő viszony legrejtettebb mélységeit. János, a tehetséges festő izgatottan várja legjobb barátja feleségét, Jolánt, hogy megfesse portréját. A találkozás kínos, mindketten próbálnak felülkerekedni egymás iránt táplált, elfojtott érzéseiket. Jolán már éppen készülne modellt ülni, amikor váratlanul megjelenik egy elegáns és sötét tekintetű alak, az Ördög. „Sehonnan se jöttem és sehova se megyek. Itt vagyok.” – mondja, és itt marad, amíg ravasz tervét véghez nem viszi. Nem nyugszik, míg fel nem fedi az addig leplezett vágyakat, és a két szerelmest alaposan meg nem kísérti.

Jelenet a Riviérából (fotó: Rózsa Tamás)

Riviéra – 2019. augusztus 25. 19.30

Az Orlai Produkciós Iroda a győri Vaskakas Bábszínházzal és a FÜGE-vel közösen állította színpadra Molnár Ferenc Riviéra című vígjátékát idén áprilisban, az előadás azóta is nagy sikerrel fut a Belvárosi Színházban. Misch úr, a kereskedősegéd éjszakai kirakatrendezésre készül egy világvárosi áruház negyedik emeletén. A próbababák előkelő nyári ruhákat és dél-franciaországi miliőt kapnak: készül a Riviéra. Serényen dolgozna, ha Casella, az áruház multimilliomos tulajdonosa nem vetett volna szemet szerelmére, a kesztyűosztály Lujzájára, és nem hívta volna meg őt a Riviérára, az igazira. Két férfi, gyerekkori barátok. A milliomos sikeres, „jogilag neki volt igaza, de az arcbőr szempontjából nem” – véli a sikertelen kereskedősegéd. Tisztességesen vagy sikeresen kell élni? Lujzát Kovács Patrícia, Mischt Schruff Milán, Casellát Szabó Kimmel Tamás alakítja, mellettük Kardos Róbert, Ullmann Mónika, Péter Kata, László Lili és Vadász Gábor látható a színpadon, az előadást Benedek Miklós rendezte.

Játék a kastélyban – 2019. augusztus 29. 19.30

Molnár Ferenc a Játék a kastélyban című vígjátékában egyszerre ír szerelemről és a színpad hatalmáról. Két színműíró, Turai és Gál kedélyesen beszélgetnek új operett-bemutatójuk fiatal és tehetséges komponistájával, Ádámmal, amikor a szomszéd szobában megszálló színésznőt, Annie-t – Ádám menyasszonyát és szerelmét – hallják veszekedni a produkció egyik színészével, korábbi szerelmével. A vitából hallhatóan békülés lesz, a fiatal zeneszerző ennek hallatán pedig összeomlik. Turai tudja, hogy meg kell mentenie a fiút, és vele az operettet is. Ehhez pedig minden írói tehetségére szüksége lesz! A Miskolci Nemzeti Színház előadását az egyik legizgalmasabb ma élő magyar színházi rendező, Mohácsi János jegyzi, a főbb szerepeket Görög László, Gáspár Tibor és Czakó Julianna alakítja.

Jelenet a Játék a kastélyban című darabból (Fotó: Miskolci Nemzeti Színház)

Kiemelt kép: Fenyő Iván és Bozó Andrea Az Ördögben (Fotó: Komka Péter)