Molière életéről készült kortárs darabbal zárja jubileumi évadát a párizsi Comédie-Francaise, amely minden idők egyik legjelentősebb színházi szerzője születésének 400. évfordulója alkalmából kilenc művét tűzte műsorára. A július 25-ig látható Jean-Baptiste, Madeleine, Armande et les autres… (Jean-Baptiste, Madeleine, Armande és a többiek…) című előadás Julie Deliquet rendezésében a legnagyobb presztízsű francia színház alapítójának és egykori társulata tagjainak állít emléket. 

A Comedie-Francaise tagjaival közösen létrehozott darab Molière életéről és társulata tagjaihoz fűződő viszonyáról szól, és A nők iskolája című darab bemutatóját követő időszakban, 1663-ban játszódik. A társulat tagjai egy közös lakásban élnek együtt a színház közelében, és a darab kezdetén A nők iskolájának teltházas előadásáról térnek haza, amely nem remélt bevételt eredményezett. A nézők már az első percekben megismerhetik, milyen elvek alapján működött Molière társulata: minden tag egyenlő pénzügyi részesedést kapott a napi bevételből, függetlenül a szerepétől. A társulat az aktuális problémákról a lakásban közgyűlést tart, amelyen mindenki, nők és férfiak szót kapnak a pénzügyekért felelős színész, az akkor alig 24 éves La Grange (Sébastien Pouderoux) irányítása alatt. 

Julie Deliquet rendezése elsősorban a kollektív jelenetek természetességére koncentrál, és azt mutatja be, milyen fordulópontot jelentett a társulat életében az első nagy siker. Az előadás ugyanakkor a Comédie-Francaise mai társulata előtt is tiszteleg: a színészek olyan könnyedén és életszerűen keltik életre elődeiket és azok problémáit, mintha a saját életük alapján improvizálnának és idéznék Molière eredeti szövegeit. A jubileumi évet záró előadásának legfőbb üzenete, hogy az elmúlt 400 évben kevés dolog változott Molière házában, és a mai társulat tényleges örököse az alapító színháznak, amelynek egyszerre hierarchikus, ugyanakkor demokratikus működését a mai napig megőrizte.

Jelenetkép a Jean-Baptiste, Madeleine, Armande et les autres… című darabból (Fotó: Brigitte Enguerand/Divergence)

A Molière házának is nevezett Comédie-Francaise a legtekintélyesebb francia színház, amely valójában 1680-ban, a szerző halála után néhány évvel alakult meg, részben az ő elárvult társulatából. A nagy drámaírót a mai napig Patronnak, azaz Főnöknek nevezik az intézményben, és nem múlhat el évad anélkül, hogy ne játszanák valamelyik darabját. Idén, a jubileumi év tiszteletére kilenc művét tűzték műsorra.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Jean-Baptiste, Madeleine, Armande et les autres… című darabból (Fotó: Brigitte Enguerand / Divergence)