Július 7-én, este 20 óra 50 perctől Molière Mizantróp című drámáját közvetíti az M5 csatorna a Kassai Thália Színház előadásában.

A történet főszereplője Alceste mindig mindenkivel összeveszik, semmivel sem ért egyet. Szerinte mindig igazat kell mondani, még akkor is, ha az éppen bántó a másikkal szemben. Úgy véli, hogy ha úgyis rohadó társadalomban élünk, akkor az ne feleslegesen rohadjon. Barátai ezért elítélik őt, ahogyan a szerelmét, Céliméne-t is, akiről pedig azt gondolják, hogy egy elvtelen játékokat űző, mindenkit az ujja köré csavaró nőszemély. A valóságban azonban ezek a „barátok” sem az erkölcs mintapéldái. „A többiek még kicsinyesebben, még alantasabban, még ötletszerűbben lavíroznak az erkölcsi szabályok és szabálytalanságok között, éppen, akinek, ami jól jön, az érvényes. Alapszabály, egymás háta mögött bármi lehet, csak meg ne tudjuk, titokban kiről ki mit terjeszt, ki mivel vádolja, sározza a másikat…” – írja a színlap.

Az előadás olyan izgalmas témákat boncolgat, mint a szólásszabadság, az igazmondás határai, a társas élet buktatói, illetve a megállapíthatatlan átmenet empátia és elvtelenség, tolerancia és gyávaság között. Azt mutatja meg, amit a legnehezebb tetten érni: hogy miképpen mállik szét egy társaság, melyet valamilyen érdek, vagy egy közös hazugság, esetleg csak egy statisztikai tény tart össze.

Az előadás rendezője Czajlik József. Szereplők: Benkő Géza (Oronte), Latócky Katalin (Eliante), Madarász Máté (Acaste), Nádasdi Péter (Clitandre), Ollé Erik (Philinte), Petrik Szilárd (Alceste), Szabadi Emőke Katalin (Arsinde) és Varga Szilvia (Céliméne).

Kiemelt kép: Részlet a Mizantróp című előadásból (Fotó: Kassai Thália Színház)