Október 30-án a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja című tematikus évadjának keretein belül lesz látható A képzelt beteg, Moliére egyik legismertebb vígjátékának opera feldolgozása. Vajda János a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként mutatja be először új operáját.

A Mario és a varázsló (1988), a Leonce és Léna (1999) és a Karnyóné (2007) után A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása Vajda János Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző negyedik operája, amekyet a Magyar Állami Operaház mutat be.

„Ez az első operám, amely saját ötletet vett alapul. Az eredeti elképzelésem a Bulgakov-darab megkomponálása volt, amely Molière életéről szól, s amelynek a hátterében zajlik A képzelt beteg című darab. A helyzet nálam megfordult: előttünk zajlik a Molière-vígjáték; a francia szerző élete, küzdelmei a hatalommal a háttérben húzódnak meg. Hogy mi az oka e tükrözésnek? Úgy éreztem, Molière művéhez találtam meg azt a zenei megfelelőt, melynek az egész operámon végig kell húzódnia.” – mondta Vajda János új szerzeményéről.

Az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében bemutatkozó kamaraopera rendezője Szabó Máté. A mű címében is megjelenő kettős szerepet, vagyis Argant és Moliére-t Hábetler András kelti életre, partnerei a színpadon Wiedemann Bernadett, Horti Lilla, Hanczár György, Bátori Éva, Rácz István és Biri Gergely lesznek.

A mű október 30-án a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként tekinthető meg az Eiffel Műhelyházban a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal együttműködésben, majd ezt követően még további egy alkalommal, október 31-én szerepel az Opera idei évadjának repertoárján.

Kiemelt kép: A képzelt beteg plakát (Fotó: Magyar Állami Operaház)