Mától látogatható Szersén Gyula emlékkiállítása Mohorán, a Tolnay Klári Emlékház galériájában. A tárlaton nem csak életművét – benne irodalmi előadásait és szinkron munkáit – idézik fel, de özvegyének köszönhetően személyes tárgyait is bemutatják.

A kiállítás címe – Aki bejárta a világot David Attenborough-val – is utal arra, hogy Szersén Gyula számos ismeretterjesztő film szinkronhangja volt. 2010-től, Végvári Tamás halála után David Attenborough angol természettudós, dokumentumfilmes állandó magyar hangjaként is ismerhették a nézők. Szersén Gyula tavaly március 17-én, 81 évesen, Budapesten hunyt el. 1965 és 2005 között a Nemzeti Színház tagja volt, játszott többek között a Rokonokban, a IV. Henrikben, a Mózesben és A nők iskolájában.

A feledhetetlen színművészről pályatársai, barátai a tegnapi megnyitón zenés irodalmi esttel emlékeztek meg: Bobory Zoltán költő, Elmer István író, Mohai Gábor előadóművész és Tolcsvay Béla Kossuth-díjas gitáros, énekes lépett fel, az est házigazdái Császár Angela színművész és Borbély László író, szerkesztő voltak. Az emlékkiállítás alapja negyven darab nagyméretű, feliratozott képeket tartalmazó tabló, amelyeken már a főiskolás évektől látható a Jászai Mari és Tolnay Klári-díjas művész, valamint az 1964-es diplomaelőadás képeivel vagy a Nemzeti Színház plakátjaival is találkozhatunk.

Szersén Gyula (Fotó: Csudai Sándor)

Mivel Szersén utolsó éveiben főleg zenés, verses irodalmi rendezvényeken vett részt, ezért megidézik irodalmi előadásait is. Visszaköszönnek a szinkronizált filmek is, hiszen a színművész többek között Terence Hill vagy Charles Bronson magyar hangja is volt. Megtekinthetők személyes tárgyai is, mint például egy berendezett íróasztalon zöld banklámpája, írógépe, kitüntetései, órája, nyakkendője, szmokingja, fellépő cipője éppúgy, mint személyi igazolványa és vezetői engedélye, leckekönyve, arany oklevele, Jászai-díja, a személyes tárgyai közül szemüvege, gyűrűje, a színész labdarúgóválogatottban viselt 80-as számú meze vagy nemzetiszínű maszkja is.

A Tolnay Klári Emlékházban televízión is látható Szersén Gyula: a látogatók megnézhetik a munkáiból összeállított válogatást, amely Petőfi Sándor A gólya című versének elszavalásával kezdődik. A kiállítás június 28-ig tekinthető meg.

Kiemelt kép: Pillanatkép Szersén Gyula emlékkiállításáról (Fotó: Tolnay Klári Emlékház)