Megtartották a Hermelin című előadás olvasópróbáját a Miskolci Nemzeti Színházban, melyet a Jászai Mari-díjas rendező, Mohácsi János állít színpadra.

A darab Szomory Dezső, magyar drámaíró tollából származik, aki bár nagyszerű és figyelemre méltó novellákat is írt, az igazi sikert színművei hozták meg számára, melyek közül a Habsburg-trilógia és a Hermelin a két leghíresebb és legfontosabb alkotása. Ez utóbbit köztudottan saját élete ihlette, ami igazán izgalmassá teszi a művet. A történet főszereplője a Vígszínház háziszerzője, aki sikeres bemutatójának premier bulijára készül szeretőjével, aki egyben nemcsak a legnagyobb rajongója, hanem a házvezetőnője is. Csakhogy a partira egy nem várt vendég is érkezik: az író évek óta elhagyott nagy szerelme. Vajon lehet-e két nő közül jól választani? – merül fel a kérdés, miközben a színház és a bérház összes őrült figurája megfordul a lakásban és bonyolítják az eseményeket. „Egy vad szerelem története a Hermelin, amelynek végén csak felbukkan a másik ősi kérdés: vajon lehet jó választás bármelyik férfi?” – írja az előadás színlapja.

Szomory darabját 1916-ban mutatták be először, azóta pedig időről időre feltűnik az ország különböző színpadain. Most a Miskolci Nemzeti Színház tűzi repertoárjára a különös szerelmi történetet, amit a Mohácsi testvérek teljes átiratában, Mohácsi János rendezésében láthatnak majd a nézők. Az előadásban színpadra lép: Harsányi Attila, Mészöly Anna, Czakó Julianna, Görög László, Simon Zoltán, Prohászka Fanni, Gáspár Tibor, Rózsa Krisztián, Varga Andrea, Fandl Ferenc, Szirbik Bernadett, Szegedi Dezső, Máhr Ági, Rusznák Adrienn, Keresztes Sándor, valamint Bodoky Márk, Farkas Sándor, Feczesin Kristóf és Horváth Alexandra. A bemutatót február 26-ára tervezik az alkotók, a dátum azonban a vírushelyzet alakulásával változhat.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Hermelin olvasópróbájáról (Fotó: Gálos Mihály Samu)