Diego de Brea szlovén rendező állítja színpadra a Stúdió K következő bemutatóját, Amikor én halott voltam címmel. A különleges előadás alapja Ernst Lubitsch német filmrendező 1916-os, azonos című némafilmje, ez azonban csak kiindulópontja az előadásnak. A színpadon látható sajátos végeredményt teljes mértékben a társulat és a rendező közös munkája fogja meghatározni. De Brea a burleszk színjátszás felől közelíti meg az anyagot, és formálja a benne felmerülő tabukat vígjátékká, felhasználva a némafilm expresszív eszköztárát. Célja nem a rekonstrukció, sokkal inkább egy olyan színpadi nyelv megtalálása, amellyel a színészek szöveg nélkül képesek ösztöneiket és legnyersebb érzelmeiket kifejezni és megmutatni. A nemzetközi hírű rendező már valósított meg hasonló koncepciót Ljubljanában, amely előadása számos fesztiváldíjat hozott számára.

A történet főhőse egy fiatal férj, akit egy hosszúra sikeredett sakk-klubban töltött este után felesége elhagy. A férj ezek után bejelenti, hogy öngyilkos lesz, végül azonban inkább úgy dönt, hogy komornyiknak öltözve visszatér feleségéhez, hogy rendbe tegye dolgait, mielőtt anyósa újraházasítaná megözvegyültnek hitt lányát.

A próbafolyamat során a színészeknek meg kell szabadulniuk a társadalmi prekoncepcióktól, elhagyva ezzel komfortzónájukat. Ennek részét képezi, hogy a női szerepeket is a társulat 4 férfiszínésze – Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Sipos György és Spilák Lajos – alakítja. Az előadás bemutatója február 28-29-én 19:30-kor lesz a Stúdió K Színházban.

Diego de Brea (Fotó: Dömölky Dániel)

Kiemelt kép: Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Sipos György és Spilák Lajos (Fotó: Dömölky Dániel)