A napokban mutatták be a B32 Galéria és Kultúrtérben Gergye Krisztián legújabb rendezését, a Mit tennél, ha ma meghalnék? című, Gyulay Eszter átirata alapján készült előadás.

Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka (Hováth Lili); egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú (Varga Ádám); és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő (Simkó Katalin) a főszereplői a drámának. Az élet igazi megélését egymás által tapasztalják meg, de hiába a sok együtt töltött felszabadult, boldog pillanat, képtelenek maguk mögött hagyni saját poklukat. “Az egymás elvesztésének elkerülhetetlensége az, ami rávilágít a boldogság pillanatiságára, amit valami jobb reményében soha nem merünk megélni teljes mélységében. Szereplőink folyton erre a pillanatiságra emlékeztetik egymást, kizökkentik a pillanatnyi harmóniát, akarva, akaratlanul egymásért tesznek kárt egymásban. Mindez mégis egy közös küzdelem a túlélésért, ami néha még életnek is nevezhető. Az emberi lét mélységeibe zuhanva az értelmetlenségben ismerhetik fel a sorsszerűt, vajon meg tudják-e oldani, vagy fel tudják-e vállalni saját maguk, vagy a másik tragédiáját.” – nyilatkozta Gergye Krisztián, az előadás rendezője.

Lehetséges-e jól szeretni? Létezik-e felmentés egy anya számára, aki alkalmatlan jó anya lenni? Hol kezdődik a szeretet és van-e határa az elfogadásnak? Képes lehet-e egy szülő megváltani a gyermekét? Egyáltalán tehetünk-e bármit is egy másik emberért? Vagy muszáj szembenéznünk sorsunk felett gyakorolt saját felelősségünkkel? Ezeket a sokunkat foglalkoztató kérdéseket boncolgatja az előadás, amely ADHD-val foglalkozó filmek, dokumentumfilmek és könyvek alapján, valamint szakértők segítségével készült. A Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció és a Másik Oldal közös bemutatója legközelebb november 24-én lesz látható.

Kiemelt kép: Jelenet a Mit tennél, ha ma meghalnék? című előadásból (fotó: Ács István)