A március 11. óta életbe lépett rendkívüli jogrend és veszélyhelyzet teljesen átszabja mindennapi életünket, ezért a kulturális intézmények is újfajta eszközökhöz nyúlnak, hogy kiszolgálják a most még inkább megnövekedett nézői igényeket. Számos színház tette elérhetővé korábbi előadásait online az elmúlt héten, ebből készítettünk számotokra válogatást.

Szentivánéji álom – Weöres Sándor Színház

A Weöres Sándor Színház 2012-ben tűzte műsorára Shakespeare Szentivánéji álom című komédiáját, amelynek sikerességét mi sem jelzi jobban, mint hogy abban az évadban számos díjra méltatta a szakma és a közönség egyaránt (POSZT / A legjobb női mellékszereplő: Csonka Szilvia / A legjobb jelmez: Remete Kriszta / A legjobb rendezés : Mohácsi János / A közönségzsűri díja; Színikritikusok Díja / A legjobb jelmez: Remete Kriszta / A legjobb színházi zene: Kovács Márton). A Mohácsi-testvérek a tőlük megszokott módon csak sorvezetőként használták az angol mester eredetijéből készült Nádasdy és Arany fordítást (igen, mindkettőt!), az előadás szövegkönyvét ők maguk jegyzik. A főbb szerepekben Trokán Péter, Nagy Cili, Czukor Balázs és Bajomi Nagy György láthatók a két felvonásos előadásban.

https://youtu.be/2HPT2WXn_8o

https://youtu.be/X6KiwtljL3E

Édes Anna – Miskolci Nemzeti Színház

Kosztolányi Dezső mindenki által ismert klasszikusa Annáról, a krisztinavárosi cselédről szól, aki a méltóságos Vizy családnál szolgál. A fiatal lány mintaalkalmazottból mintegy kilenc hónap alatt válik brutális gyilkossá, ám a történet nem csupán a bűntényt meséli el: nagyszerű korrajzot fest a kommün és az ellenforradalom, a fehérterror és a vörösterror hatásáról. A Rusznyák Gábor rendezésében látható történet címszerepét Mészöly Anna játssza, partnerei többek között Nádasy Erika (Vizyné), Görög László (Vizy Kornél), Bodoky Márk (Patikárius János) és Fandl Ferenc (Ficsor).

https://www.facebook.com/168251589866737/videos/823281278181619/

Jelenet az Édes Annából (Fotó: Miskolci Nemzeti Színház)

A nép ellensége – Katona József Színház

Henrik Ibsen, a modern dráma megalapítója 1882-ban vetette papírra A népgyűlölő című művét, amelyet Artur Miller átdolgozásában a világ színházainak színpadán A nép ellensége címen láthatnak a nézők – ezt a változatot vette elő Zsámbéki Gábor is 2013-ban, hogy megrendezze a Katona József Színház számára. A valós rendőrségi hír nyomán íródott mű egy kisvárosban játszódik, ahol a doktor rájön, hogy a települést felvirágoztató gyógyforrások vize mérgezett, a lakosság azonban nem akar szembesülni az igazsággal, így szépen lassan mindenki Stockmann ellen fordul. A főbb szerepekben Fekete Ernő, Kulka János, Bán János, Ötvös András, Kovács Lehel és Rezes Judit láthatók.

https://www.youtube.com/watch?v=ZAdWiCWl_Oo

Odüsszeusz – Budapest Bábszínház

A Budapest Bábszínház Odüsszeusz feldolgozása Valló Péter ötlete alapján készült: a főhőst ugyan élő szereplő jeleníti meg, ám a tengeren hánykolódó kalandor útja során több alkalommal is kénytelen viszontlátni önmagát különböző bábformákban. A humoros előadás templomi táblaképekre emlékeztető díszletét, illetve a bábokat Boráros Szilárd tervezte. A címszerepben László Zsolt lép színpadra, partnerei többek között Ellinger Edina, Garas Dezső, Teszárek Csaba és Ács Zsolt.

https://www.youtube.com/watch?v=H7Oud6MIAHU

Kiemelt kép: Szabó Győző a Szentivánéji álomban (Fotó: Mészáros Zsolt)