„Nagy csapás a bűnökre, ha nevetségessé tesszük őket a világ szemében. A szemrehányásokat könnyen vesszük, azt azonban, ha kigúnyolnak, nem bírjuk elviselni; eltűrjük, hogy rossz hírünk legyen, de azt nem, hogy nevetségesek legyünk” – írja Moliére a Tartuffe-höz fűzött előszavában. A francia szerző egyik legismertebb művét legközelebb, egészen pontosan december 18-án Rusznyák Gábor rendezésében mutatják be a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

Az élet rövid és jelenleg nagyobb a bizonyítottsága annak, hogy egy egyszeri kaland. Valószínűleg szeretnénk mindnyájan tartalmasan végig élni azt az időt, ami nekünk jut. Emberi léptékkel e rövid időn belül túl sok a lehetőség, az irány, az információ, ahhoz, hogy magunk döntsünk arról, hogy mit is kezdünk a nekünk jutó pillanatokkal. Sokunk ezért is kapaszkodik egy eszmébe, egy vezetőbe, a hitbe, hogy ne tévedjen el, ne sodródjon le az általa igaznak vélt ösvényről. Igen, szeretnénk hinni, hogy vannak igaz emberek. De mi van, ha ezek az „igaz” emberek kóklerek? Ha a tehetségük nem más, mint az, hogy képesek a bennünk lévő hiányt kitölteni, a kérdéseinkre választ adni, de közben csak arra használnak bennünket és a bizonytalanságunkat, a gyengeségeinket, az eltévelyedettségünket, hogy a saját önző céljaikat elérjék? Többek között ezekre a kérdéseket veti fel Moliére egyik legnépszerűbb darabja, a Tartuffe, a válaszokat pedig Rusznyák Gábor rendező próbálja megadni a Miskolci Nemzeti Színház új bemutatójában.

A decemberben debütáló előadásban a címszereplőt Harsányi Attila kelti életre, mellette olyan népszerű és közkedvelt színészekkel találkozhatunk, mint Máhr Ági (Pernelle asszony), Görög László (Orgon), Czakó Julianna (Elmira), Prohászka Fanni (Mariane), Czvikker Lilla (Dorine), Fandl Ferenc (Cleante) és Keresztes Sándor (Lojális Ignác), továbbá két szerepet Tegyi Kornél (Damis) és Börcsök Olivér (Valér) egyetemi hallgatók alakítanak. A díszletet Rusznyák Gábor, a jelmezeket Tihanyi Ildi tervezte. 

Kiemelt kép: Görög László (Fotó: Éder Vera/Miskolci Nemzeti Színház)