Tegnap tartották a Szentendrei Teátrum 2021-es évadát bemutató sajtótájékoztatót a MűvészetMalom udvarán, a sajtóeseményen Lőrinczy György, a kulturális intézmény nemrég kinevezett igazgatója elmondta a „minőség, sokszínűség, egyediség, összművészetiség” jegyében alakították ki az idei programot.

13 Kossuth-díjas művész, számos fiatal, pályakezdő alkotó produkciói mellett 8 bemutatóval várja a közönséget idén Szentendre. Az eseménysorozat június 6-án a SzentendREstart koncerttel kezdődik, az ingyenesen látogatható eseményen kizárólag környékbeli művészek lépnek fel. Színpadra lép majd Molnár Levente, Fischl Mónika, Szrovák Katalin, az Ötödik Évszak Zenekar, a Sárik Péter trió és Falusi Mariann is. A teátrum évadnyitó gálájára június 25-én kerül sor, amelynek keretében az 50+2 címmel megjelent, a színház ötven évét összefoglaló tanulmánykötet tartalmát olyan előadók elevenítik fel, mint Molnár Piroska, Mester Viktória, Szinetár Dóra, Berényi Nóra, György Rózsa Sándor és Makranczi Zalán.

Az évad zenei programjai között Rost Andrea a Hot Jazz Banddel közös koncertje mellett Mácsai Pál és Lukács Miklós cimbalomművész Örkény Egypercesei ihlette előadása, a Kaláka Együttes és Bogdán Zsolt Kányádi-estje és Herczku Ágnes színházi elemekből is táplálkozó koncertje is látható lesz.

A szervezők a színház szerelmesei számára is igazi különlegességekkel készülnek: a Déryné Társulat A falu rossza című előadásával érkezik, Molnár Piroska és Jordán Tamás a Kései találkozásban, Hernádi Judit ás Gálffi László pedig a Love Lettersben lesz látható. Wolfram Lotz: A nevetséges sötétség című hangjátéka nyomán íródott különleges darabot Dohy Balázs rendezi, Szokol Judit-Fabacsovics Lili Csend-etűdök című ősbemutatója is itt debütál. Dennis Kelly: Árvák című színműve Lovas Rozival, Lengyel Tamással és Molnár Áronnal a főszerepben kerül színpadra, az évadot a Feledi Project Hat tánc című performansz zárja, amely reflexió Bartók Béla Román népi táncok című művére.

Az idei rendezvénysorozat létrejöttét részben Szentendre Város Önkormányzata, részben pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrásai fedezik.

Kiemelt kép: A sajtótájékoztató résztvevői (Fotó: Szentendrei Teátrum)