A fővárosi közgyűlés határozatának értelmében Benkő Nóra március 1. óta a Szabad Tér Nonprofit KFT igazgatója, ennek keretében ő felel a Városmajori Szabadtéri Színpad működtetéséért. A sokak által a Pesti Magyar Színház színművészeként ismert szakember nincs könnyű helyzetben mandátuma kezdetén: egyszerre kell kezelnie a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett veszélyhelyzet adta nehézségeket, közben zajlik a Margitszigeti Szabadtéri Színpaddal való különválás, ennek megszervezése is komoly energiákat igényel, arról nem is beszélve, hogy saját arculatot és irányvonalat kell szabni a budai intézménynek, amely most ismét önálló szereplőként kér helyet a főváros kulturális életében.

Az biztos, hogy a fent említett körülmények ellenére sem marad el a Városmajor 2020-as évada, az új igazgató és csapata arra készül, hogy augusztus 15. és szeptember 15. között miniévadot tart majd a teátrum. Ebbe helyt kap majd a Színházi Szemle is, a határon túli és a vidéki színházak legjobb darabjait vonultatja fel immáron sokadik éve a budapesti közönség előtt. A tervek szerint 8 bemutató vár majd a nézőkre, melyek közül 6 már kapott új időpontot, két alkotóközösséggel pedig folyik az egyeztetés.

A Szemle mellett talán a legfontosabb nyári program az augusztus 16-ra meghirdetett Összefogás Gála lesz, amely keretében olyan alkotókat – nem csak színművészeket, hanem háttérdolgozókat is – kíván támogatni Benkő Nóra, a kezdeményezés kitalálója, akik most attól a minimális jövedelemtől is elesnek, amire függetlenként eddig számíthattak. A műsorba több mint 200 művész jelentkezett eddig, akik rövid produkciókkal készülnek a Harangi Mária rendezésében és Mátyássy Szabolcs zenei vezetésével készülő estre. A bevétel az alap-és támogatói jegyekből származik majd, a Gála pedig a szervezők reményei szerint nem csak egyszer kerül megrendezésre, hanem sorozat lesz majd belőle.

Ami az újításokat illeti, Benkő Nóra komoly fejlesztéseket tervez a Városmajorba az új arculat kialakítása mellett: saját, zárt próbateret szeretne létrehozni, hogy befogadószínáz helyett saját produkciókat is létrehozó, izgalmas művészeti műhely jöhessen létre Budán, ahol egyébként is kevés a játszóhely. Sőt, az is céljai között szerepel, hogy négy évszakossá tegye az intézményt, amelyben komoly szerepe lenne a drámapedagógiai foglalkozások elindításának: „Mivel drámapedagógus is vagyok, pontosan tudom, hogy a kultúra, a művészetek rengeteget tudnak segíteni egy-egy trauma, vagy feszültség feloldásában, korosztálytól függetlenül. Arra törekszem, hogy egy csapatot építsek a színház köré. Olyan művészekkel szeretnénk együtt dolgozni, akik elhivatottak ezen célok felé, így egy olyan alkotóműhellyé tudunk válni, ahova az emberek azért jönnek, mert a helyet magukénak érzik.” – mondta egy korábbi interjúban.

Forrás: Szabad Tér Nonprofit KFT

Kiemelt kép: Benkő Nóra (Fotó: Zsigmond László)