Mindenünk a színház címmel jelent meg idén az a kötet, amely egyszerre több nézőpontból is megvilágítva, átfogó módon mutatja be a Móricz Zsigmond Színház múltját és jelenét.

A Kováts Dénes által szerkesztett, színes fotókkal gazdagon illusztrált, 280 oldalas keménytáblás kiadvány amellett, hogy felidézi a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház XIX. századtól napjainkig ívelő történetét, tartalmának gerincét a teátrum társulatának jelenlegi vezetőivel és tagjaival készült különleges mélyinterjú-sorozat alkotja. A könyv Vezérfonalak című fejezete például az évadtervezésről és számos más témáról, gyakorlatilag a „színházcsinálásról” szól, ebben a szerző Kirják Róbert igazgatót, Horváth Illés művészeti vezetőt és Sediánszky Nóra művészeti tanácsadót szólaltatja meg. Továbbá olyan színművészek mesélnek hitvallásukról és szakmai kulisszatitkaikról, mint Dézsi Darinka, Fridrik Noémi, Gulácsi Tamás, Gyuris Tibor, Horváth Lászó Attila, Horváth Margit, Horváth Réka, Horváth Viktor, Illyés Ákos, István István, Jenei Judit, Kosik Anita, Kónya Merlin Renáta, Kuthy Patrícia, Munkácsi Anita, Nagyidai Gergő, Nyomtató Enikő, Pregitzer Fruzsina, Puskás Tivadar, Rák Zoltán, Szabó Márta, Széles Zita, Tóth Károly, Tóth Zolka és Urmai Gábor.

„Egészen őszinte, komoly és mély dolgokat is elmondtak önmagukról, pályájukról. De ott van a sok színésznő Kosik Anitától Pregitzer Fruzsináig. Mind-mind más életút. Azt is láthatjuk, hogy részben egyformán, mégis különbözően gondolkodnak a színházról, a színházcsinálásról. De egyértelmű mindegyiknél, hogy ezt csak komolyan lehet csinálni. Akárhogy is vannak hullámhegyek, hullámvölgyek, mindenük a színház, tehát nagyon szeretik azt, amit csinálnak” – árulta el a könyv készítésének körülményeiről Kováts Dénes újságíró, a kötet szerkesztője.

Kirják Róbert a Mindenünk a színház kötetbemutatóján (fotó: Móricz Zsigmond Színház)

Kirják Róbert igazgató a könyvet az alábbi gondolatokkal ajánlja a leendő olvasók figyelmébe: „Egy színházról megjelenő kötet mindig élményt, ünnepi alkalmat jelent. Élményt, mert másképp, más módon mutathatja be a színház intézményét és művelőit, mint azt az előadások alkalmával megszokhattuk, más megközelítést, másféle közelséget kínál; és ünnepet, mert emléket állít annak az egyszeri és megismételhetetlen, fáradságos és gyönyörű együttműködésnek, amit úgy hívunk, színházcsinálás.”

Mindenünk a színház című kötet megvásárolható a Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyirodájában (4400 Nyíregyháza, Országzászló tér 6., nyitva hétfőtől péntekig 9-17 óráig), valamint postai úton is megrendelhető a szervezes@moriczszinhaz.hu emailcímen.

Kiemelt kép: Pillantkép a Mindenünk a színház kötetbemutatójáról (fotó: Móricz Zsigmond Színház)