Az adventi időszak mindenkinek egy picit az elcsendesedésről, a befelé figyelésről szól, a legtöbben ilyenkor készítjük fel a lelkünket az év végi ünnepekre, arra, hogy a napi rutin terheit letéve egy rövid időszak erejéig csak a szeretteinkkel foglalkozzunk. Azonban arra is gondolnunk kell, hogy számos család és közösség van olyan szorongatott helyzetben, amely nem teszi lehetővé számukra a karácsony csodájának felhőtlen megélését. Ezért a szerkesztőségünk tagjaival arra gondoltunk, hogy idén a társadalmi felelősségvállalásban élen járó művészekkel összefogásban megmutatunk néhány olyan alapítványt és kezdeményezést, amelyeken keresztül bárki segíthet azokon, akik erre rászorulnak. Advent első vasárnapján Rab Edinával, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckarvezetőjével hívjuk fel a figyelmet a Down Alapítvány munkájára.

A táncművész hosszú ideje végez elkötelezetten karitatív munkát, neve összeforrt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számos projektjével, egy éve pedig a Táncegyüttes jószolgálati nagyköveteként tesz jót, ahol csak tud. „Számomra ez ugyanolyan belső késztetés – mondhatjuk azt is, hogy küldetés –, mint amivel a szakmámat is csinálom. Szeretném, hogy a gyermekkori szocializáció részévé válhasson a jótékonyság, és itt nem az anyagi formájára gondolok elsősorban. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy természetessé váljon mindenki számára az egymás iránti nyitottság, az elfogadás, a segítőkészség. Meg kell értenünk, hogy minden ember ugyanolyan értékes, függetlenül attól, hogy milyen problémákkal küzd a mindennapi életében” – fogalmaz.

Foglalkozás a Gondozóházban (Fotó: Gádoros Márk)

„A Down Alapítvány célkitűzése, illetve azok az emberek, akiket a velük való munka során megismertem, nagyon közel állnak a szívemhez. Elmondhatatlan és megfoghatatlan, hogy számomra mit ad egy-egy velük való találkozás. A szeretet olyan formáját kapom tőlük, amit nagyon nehéz, szinte lehetetlen megfogalmazni, mert nincsenek rá szavaink. Meg kell ezt tapasztalni” – folytatja Rab Edina. Beszél arról is, hogy nem csak nyitottságra van szükség, hanem türelemre és lelkierőre is ehhez a munkához, ám minden perce megéri, hiszen olyan tanítást ad, amely egy életre megváltoztathatja bárki gondolkodását. „Számomra rajtuk keresztül kitárult a világ. Sok időt töltök a Gondozóházban, részt veszek kézműves foglalkozásokon, tartottam már az itteni közösségnek táncházat is. Azt érzem, hogy minden találkozástól ezekkel a szeretetreméltó, csupaszív emberekkel én leszek több. A köztünk kialakult mély kapcsolatnak köszönhetően még inkább megértettem, hogy a mindennapos problémáink eltörpülnek amellett, amelyekkel ők küzdenek, így más megvilágítást kapott sok dolog a saját életemben is.”

A Down Alapítvány középsúlyos értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyermekek, fiatalok és felnőttek fejlesztését, önálló életvitelének segítését, valamint családjaik támogatását tűzte ki céljául, annak érdekében, hogy lehetőleg minden értelmi fogyatékos gyermek családban nőhessen fel, felnőttként pedig a lehető legközelebb jusson az önálló élet megvalósításához. Az itt dolgozók egy olyan modell-szolgáltatórendszert tartanak fenn, amely a sérült embert a születésétől időskoráig támogatja, így kínálva alternatívát a hagyományos ellátó rendszerek (intézetek) mellett. Vannak olyan, az integráción és inklúzión alapuló szakmai megoldások, melyek a sérült gyermeket nevelő családok, majd később a sérült fiatal és felnőtt ember életét azokon a pontokon támogatják meg, ahol egyedül nem birkóznának meg a problémákkal, vagy nehezebben boldogulnának. Ezzel lehetővé válik, hogy mindenki máshoz hasonló életet élhessenek tanulással, maximális fejlődéssel, pénzkereső munkával, saját élettérrel, saját családdal. Ez a fajta segítés a sérült embertől elvárja a tőle telhető maximumot, önbizalmat ad, önértékelésre és önbecsülésre tanít.

Ennek szellemében készülnek ezekben a hetekben különböző karácsonyi kézműves termékek a Gondozóházban, amelyek megvásárlásával támogathatjuk az Alapítvány munkáját. Természetesen ezen felül arra is van lehetőség, hogy közvetlenül adakozzunk a következő számlaszámon keresztül:

Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány
Számlaszám: 10918001-00000013-38730007
Bank: UniCredit Bank, 1111 Budapest. Lágymányosi u. 1–3.

Kiemelt kép: Rab Edina a Gondozóház kézműves foglalkozásán (Fotó: Gádoros Márk)