Két év kihagyás után idén még színesebb és még több korosztályt megszólító programkínálattal tért vissza a Rippl-Rónai Fesztivál: hét helyszínen közel 70 program, köztük könnyű- és komolyzenei koncertek, gyermekelőadások és több kiállítás is várta az érdeklődőket május 26. és 29. között Kaposváron.

Minden eddiginél gazdagabb kínálattal készültek a szervezők a Rippl-Rónai József szellemi-képzőművészeti-kulturális öröksége előtt tisztelgő összművészeti fesztivál programjának összeállításakor. A Vaszary okospark ingyenes családi- és gyermekműsoroknak adott otthont, a Fő utcán és a Kossuth téren most is kirakodóvásár és koncertek várták az érdeklődőket. Új helyszínként mutatkozott be a Nagyboldogasszony-székesegyház, ahol Szamosi Szabolcs orgonaművész adott koncertet teltházas közönség előtt, világszínvonalú játékával teljesen elkápráztatva a nézőket.

A Szivárvány Kultúrpalotában lépett fel Balázs-Piri Soma, a Vaszary képtárban pedig páratlan összefogásban, rekordidő alatt valósult meg az Ember az embertelenben című kiállítás, amely Mednyánszky László közel 90 alkotását vonultatja fel. A festőóriás életművét bemutató kaposvári tárlatra többek között a Szépművészeti Múzeumból, a Nemzeti Múzeumból és az Egri Főegyházmegyétől is érkeztek képek. Az igazi ritkaságokból építkező kiállítás egészen június végéig várja az érdeklődőket.

Dr. Fülöp Péter az Ember az embertelenben című kiállítás megnyitóján (Fotó: Kovács Milán)

A korábbi évekhez képest a legnagyon újítás a Városligetben kialakított fesztiválhelyszín volt, ahová három napon keresztül olyan előadók érkeztek, mint a Wellhello, Lotfi Begi, Metzker Viktória, Pixa, vagy éppen Dzsúdló, ByeAlex és a Slepp, illetve Tóth Andi. Annak ellenére, hogy az itt helyet kapó programokra belépőjegyet kellett váltani, mégis lényegesen több résztvevőről számolhatnak be a szervezők, mint az ingyenes rendezvények esetében. A három nap alatt összesen 7000-en fordultak meg a Városligetben, hogy a legnevesebb könnyűzenei előadókkal bulizhassanak.

Dr. Fülöp Péter, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, egyben a Rippl-Rónai Fesztivál fesztiváligazgatója hangsúlyozta, hogy jó döntésnek érzi, hogy a szervezés kezdetekor visszatértek a fesztivál alapgondolataihoz, így a megfelelő hívószavakkal voltak képesek kimozdítani a térség szórakozni vágyó fiataljait, várakozáson felüli látogatottsági számokat elérve. „Kaposvár, a Zselic és Somogy megye nyitott a minőségi fesztiválprogramokra, még akkor is, ha belépőjegyet kell rájuk váltani, hiszen jól látható, hogy a részvételi díjas programokon lényegesen többen vettek részt, mint az ingyeneseken” – fogalmaz. „A következő években azon fogunk dolgozni, hogy újabb és újabb nívós tartalmakkal színesítjük a kínálatot, hogy a Rippl-Rónai Fesztivál az évtized végére a régió meghatározó kulturális rendezvénye legyen.”

A Rippl-Rónai Fesztivál városligeti helyszíne (Fotó: Kovács Milán)

Kiemelt kép: Wellhello koncert a Rippl-Rónai Fesztiválon (Fotó: Kovács Milán)