Június 5. és 12. között idén első alkalommal rendezi meg a MIKRO Fesztivált a Bartók Kamaraszínház, ahol több vidéki és budapesti színház és társulat mutatkozik be a Dunaújváros lelkes színházszerető közönségének. A fesztivál különlegessége, hogy a fővédnökségét Keleti Éva, Kossuth-díjas fotográfus vállalta, akinek a fesztivál idején kiállítása is nyílik a Bartók Aula Galériában.

Őze Áron, a színház igazgatója elmondta, hogy a színház idén ünnepli megalapításának 30. évfordulóját, ami arra inspirálta, hogy egy olyan országos kamarafesztivált rendezzen, ahol a fiatalabb és az idősebb generáció tagjai egyaránt megtalálhatják a maguk kedvencét. Csadi Zoltán, művészeti vezető hozzátette, hogy az egyhetes fesztivál keretében, a folyamatosan változó, sok problémával küzdő, de mégis élő és lüktető színházi kultúra jeles alkotásait látják vendégül Dunaújvárosban. A Bartók színpadain sűrített formában mutatják meg a város és a régió közönségének a szervezők által kiemelkedőnek tartott mikro produkciókat: monodrámákat, stúdióelőadásokat.

A Stúdióteremben Mohácsi István Született: Zrínyiné című monodrámája nyitja meg a fesztivált. A történet főszereplője Zrínyiné, aki túlélte a kegyetlen hadsereg pusztítását, végignézve, ahogy férje a fronton harcol, erről pedig naplójában mesél. Az előadásban Losonczi Katát láthatja a közönség, a rendező Csadi Zoltán. Ugyanezen a napon 19 órától a Trojka Színházi Társulás az Anna Karenina befejezetlen története című produkcióval egy olyan család életébe enged bepillantást, ahol a boldogság nem jár alanyi jogon. A színdarab tulajdonképpen arról szól, hogy egy középkorú férjes asszony életében először (és utoljára) szerelmes lesz egy nála tizenkét évvel fiatalabb, gazdag fiatalemberbe. Az egyetlen probléma, ami a szerelmesek törvényes útjába áll megoldhatatlanná növekszik: a befolyásos férjjel való hivatalos egyezség a válásról. A szereplőke Gryllus Dorka, Eke Angéla, Kovács Vanda, Bárnai Péter, Mátrai Lukács Sándor és Ivanics Tamás keltik életre. A rendező Soós Attila.

Mácsai Pál az Azt meséld el, Pista! című monodrámájában (fotó: Örkény Színház)

Június 7-én 19 órától a Kőszegi Várszínház Vera című produkciója érkezik a dunaújvárosi teátrumba. Június 8-án a Szkéné Színház és az Ördögkatlan közös produkcióját, Háy János Elem című drámáját láthatják a fesztiválra érkezők. A dráma a szerző egyik novellája nyomán készült, ahol egy idős házaspár hétköznapjaiba pillantunk bele: a mindennapos, sokszor mulatságos zsörtölődéseikbe, fel-felbukkanó emlékképeikbe, a fiatalság fájdalmas elvesztésébe, a fenyegető, rájuk ereszkedő halál közeledésébe, az elmúlás abszurd, felfoghatatlan tényébe. Az előadásban Kerekes Éva és Mucsi Zoltán lépnek színpadra, a rendező Bérczes László. Június 9-én az Örkény Színház a Lélek legszebb éjszakája című színdarabbal mutatkozik be. A színmű Jászberényi Gábor haditudósításai alapján született meg. Jászberényi megjárta Irakot, Csádot, Jement, Líbiát és a Gázai övezetet, ezáltal lehetősége volt interjút készíteni a palesztin Iszlám Dzsihád és a Muzulmán Testvériség tagjaival is.

A Színházteremben június 5-én az Orlai Produkciós Iroda Azt meséld el, Pista! című színdarabja nyitja meg a nagyszínpadi előadások sorát. A produkciót Örkény István saját szavaiból állította össze Bereményi Géza és Mácsai Pál, aki egyben a színdarab egyetlen szereplője is. Az előadás arra keresi a választ, hogy mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színészben, egy színházban, leülne és venne egy lélegzetet, mesélni kezdené az életét, azután megint eltűnne. Június 7-én a Yorick Studió a Lázadni akartam veletek! című drámájával folytatódnak a programok. A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik, ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg nekünk a szerző, a legérzékenyebb korosztályon, a kamaszok szemén keresztül. A történet szerint három érettségi előtt álló fiú az élet szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd, majd harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel. Június 10-én szintén az Orlai Produkciós Iroda darabját, az Egy német sors című drámát láthatja a közönség. Az előadás egyetlen szerepét Molnár Piroska alakítja, a rendező Máté Gábor. Június 11-én a Centrál Színház LIAson című zenés darabja kápráztatja el a nézőket. Majd június 12-én a Bethlen Téri Színház Nőből is megárt… című produkciója zárja a fesztivált. Az anya-lánya történet arról szól, hogyan lesz a szülőből nagyszülő és a gyermekből édesanya. Mi történik velünk, ha egyszer csak arra ébredünk, hogy a társadalom szemében megöregedtünk, de belül nem így érezzük? A történet ráébreszt arra, hogy merjük kimondani, ha valami már elmúlt; hogy ne féljünk találkozni új helyzetekkel. Az előadásban Horváth Lili és Tordai Teri lépnek színpadra, a rendező Cseh Judit.

Kiemelt kép: Bartók Kamaraszínház (fotó: Bartók Kamaraszínház)