Ma ünnepli 70. születésnapját Mikó István, Jászai Mari-díjas színművész, rendező, zeneszerző, érdemes művész.

Mikó István Budapesten, 1950. október 22-én született. Már 12 éves korában hallhattuk a hangját, hiszen a Tavasz, nyár, ősz című dalban Sennyei Vera, Bilicsi Tivadar, Záray Márta és Vámosi János társaságában énekelt. Az 1969-ben megalakult Kaláka együttes alapítója, 1973-ig volt a zenekar tagja, ez alatt az idő alatt a budapesti Dorottya utcai Malév-irodában külföldi jegyeladással foglalkozott. 1973-ban nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, 1977-ben szerzett diplomát. Karrierje a Thália/Arizona Színházban indult, 1991 és 1993 között igazgatója is volt a teátrumnak, közben egyúttal 1991-től a Soproni Petőfi Színházat is vezette, egészen 2002. január 1-ig. 1986 és 1987 között az Operettszínház vendégművészeként, 1987-től másodállású tagjaként lépett színpadra. 2003 óta a Turay Ida Színház színésze, rendezője és szakmai igazgatója.

Jelenet a Hippolyt, a lakáj című előadásból, balra Mikó István (fotó: Turay Ida Színház)

Színpadi szerepeinek száma meghaladja a 200-at, köztük olyan közismert előadásokban láthattuk, mint A kék madár (Kutya), A kölyök (Chaplin, a csavargó), A Notre Dame-i toronyőr (Quasimodo), A revizor (Anton Antonovics Szkvoznyik-Dmuhanovszkij), A rózsa neve (Abbo apát), a Balfácánt vacsorára (Francois), a Furcsa pár (Felix Unger), a Háború és béke (Napóleon), a Hajmeresztő (Victor Rosetti), az Indul a bakterház (Bakter) vagy az Oscar (Bertrand Barnier).

A prózai szerepek mellett gyakran volt szereplője musicaleknek, operettnek: A padlás (Lámpás), A víg özvegy (Nyegus / báró Zéta Mirkó), Az Operaház Fantomja (Monsieur André), a Csárdáskirálynő (Miska), az Ének az esőben (Dexter), a La Mancha lovagja (Sancho), a Légy jó mindhalálig (Valkay tanár úr), a Macskák (Tus, Gastrofar Geroge), a Marica grófnő (Kudelka), a Menyasszonytánc (Herskovics), a Sakk (Frederick), a Szomorú vasárnap (Seress Rezső), a Sztárcsinálók (Néró) vagy a Viktória (Jancsi). Jelenleg a Švejk vagyok, A falu rossza, az Indul a bakterház és A tizennégy karátos autó című előadásokban látható.

Mikó István a Švejk vagyok című előadásban (fotó: Soproni Petőfi Színház)

A színészet mellett rendszeresen vállal rendezői feladatokat is. Többek között színpadra állította már A padlás, A tenger szerelmesei, az Apácák, a Chicago, az Énekes madár, a Hajmeresztő, az Imádok férjhez menni, a Körtánc, a Mágnás Miska, a Sári bíró, a Van, aki forrón szereti, a Zsuzsi kisasszony című darabokat. Következő munkája a november 14-én debütáló Vitéz lélek című Tamási Áron-dráma lesz, a Turay Ida Színház előadását nem csak rendezi, de szerepel is benne.

Játék- és tévéfilmekben, sorozatokban (Kojak Budapesten, Boszorkányszombat, Egészséges erotika, Beszterce ostroma, Csongor és Tünde, Amerikai komédia, Különös házasság, Kisváros, Tea, Hacktion, Aranyélet, Jóban Rosszban) is láható volt már, de legalább ennyire ismert szinkronmunkáiról is. Ő volt az állandó magyar hangja a 2014-ben elhunyt Robin Williamsnek, de bizonyára sokan ismerik kedvelt mesehősök, mint Micimackó vagy Dzsini (Aladdin) megszólaltatójaként is, és ne feledkezzünk meg a Nicsak, ki beszél! Mikey-járól, a Frédi és Béni Bénijéről, a Macskafogó Lusta Dickjéről vagy A nagy ho-ho-horgász Főkukacáról sem – hogy csak a legfontosabb állomásait említsük a gazdag életpályának.

Jelenet az Indul a bakterház című előadásból, balra Mikó István (fotó: Turay Ida Színház)

1985-ben Jászai Mari-díj tüntették ki, 1990-ben megkapta A Fővárosi Tanács Nívódíját, valamint az Erzsébet-díjat, 1993-ban és 2000-ben is EMeRTon-díjjal jutalmazták. 1994-ben elnyerte A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2011/12-es évadban hozzá került a Turay Ida-vándordíja. 2014-ban Kálmán Imre-emlékplakettet kapott, 2018-ban érdemes művésszé avatták.

Kiemelt kép: Mikó István (fotó: meglepetes.hu)