Ma ünnepli 50. születésnapját Miklósa Erika, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar opera-énekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Miklósa Erika 1970. június 9-én született, Kiskunhalason. Gyerekkorában sportolónak készült, azonban egy baleset következményeként le kellett mondania az atlétikáról, így érdeklődése a zene és az éneklés felé fordult. Gimnazistaként családi rendezvényeken, esküvőkön és egyéb ünnepségeken lépett fel, az egyik ilyen alkalommal figyelt fel a hangjára Madai Lilla énektanár. Ezután kezdett el komolyabban, napi szinten gyakorolni, magánórákra járni, majd hamarosan felvették a szegedi Liszt Ferenc Konzervatóriumba, ahol a négyéves képzést mindössze két év alatt végezte el, Berdál Valéria növendékeként. Közben a Magyar Állami Operaház egyik nyilvános meghallgatásán előadta az egyetlen áriát, amit akkor ismert, Mozart Varázsfuvolájából az Éj királynőjét. Legnagyobb meglepetésre felvették, és így minden idők legfiatalabb magánénekese lett az Operaházban. 1991. január 21-én Papagenaként debütált az említett Mozart-operában, de ezzel egy időben az Interoperett koncertek állandó szereplőjeként is fellépett a Pesti Vigadóban. Hamari Júlia énekművész meghívására 1992 novemberében fellépett a Mester és a jövő című nagykoncerten Brüsszelben, ahol Bellini I Capuleti e i Montecchijéből énekeltek részleteket. Nemzetközi karrierje ezek után gyorsan ívelt felfelé.

Miklósa Erika a Varázsfuvola Éj királynőjeként (fotó: operavilag.net)

Énekelt New Yorkban, megnyerte a pesti Mozart-énekversenyt, majd fellépett Lipcsében és a kölni operaházban is, valamint Svájban. Ezt követően előbb Philadelphiában (1996-97: Academy of Vocal Arts), majd Milánóban képezte magát, ösztöndíjasként (1997-98). 1999-ig volt tagja a Magyar Állami Operaháznak, és addig szoprán szerepek egész sorát énekelte el: Haydn Élet a Holdon című előadásában Flaminiaként láthatta és hallhatta a közönség, Humperdinck Jancsi és Juliskájában az Altatómanót énekelte; Kacsóh Pongrác János vitézében a Francia királykisasszony szerepében tűnt fel, ifj. Johann Strauss A denevér című operettjében pedig Adélt játszotta. A világhírt Mozart Varázsfuvolájának Éj királynője hozta el számára, nemzetközi meghívások sokaságával és több mint háromszáz előadással büszkélkedhet. 2004 őszén a New York-i Metropolitan Opera három évre szerződtette. Fontosabb szerepei közé sorolható még a Donizetti Lammermoori Lucia címszerepe, a Don Pasquale Norinája, az Olasz nő Algírban Elvirája, a Rigoletto Gildája vagy a Traviata Violettája. 2014 óta a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny zsűrielnöke.

1993-ban a Nemzetközi Mozart Énekversenyen első helyezést ért el, és ugyanebben az évben nyerte el a Pro Opera Lyrica – Az év operaénekese Magyarországon díjat. 1998-ban megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 1999-ben Kiskunhalas, 2010-ben Budapest díszpolgárává avatták. 2003-ban Bács Megye Művészévé vált, 2006-ban Liszt Ferenc-díjjal, 2012-ben Fair Play díjjal, Kossuth-díjjal és Prima Primissima díjjal tüntették ki. 2020-ban a Halhatatlanok Társulatának Örökös tagjai közé emelkedett.

Kiemelt kép: Miklósa Erika (fotó: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)