Mielőtt címmel jelenik meg hamarosan Trokán Nóra első fotóalbuma, amelyben közel 200, páratlan fotón keresztül enged betekintést a kulisszák mögé és mutatja be színművész kollégáit előadáskezdések előtt, szerepeikre készülve. A fekete-fehér művészi felvételek a budapesti és vidéki színházi szakma legintimebb pillanatait villantják fel, amelynek során a színészből az aznap este alakított karakter lesz. November 25-től fotókiállítás is várja az érdeklődőket a könyvben szereplő képek egy részéből, amelyek december 5-ig a Godot Kortárs Művészeti Intézetben láthatók.

Trokán Nóra 2009-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem Forgács Péter-Hegedűs D. Géza-Marton László osztályában, majd a kecskeméti Katona József Színház társulati tagja volt, 2013-tól szabadúszóként számos budapesti és vidéki előadásban látható. A Junior Príma-díjas színésznő szerepelt egyebek mellett a Kút, a Lajkó – cigány az űrben, és az Így vagy tökéletes című filmekben, valamint az Egynyári kaland és A tanár című sikersorozatokban is. Színészi munkái mellett gyerekkora óta érdeklődik a fotóművészet iránt, és kollégáit is évek óta fotózza. Készített társulati képeket a budapesti Katona József Színház művészeiről, valamint láthatók voltak címlapfotói pályatársairól a Nők Lapjában is.

Elek Ferenc (Fotó: Trokán Nóra)

A hamarosan a boltokba kerülő Mielőtt című könyv gondos válogatás több év felvételeiből: az angol Nemzeti Színház egy albuma sarkallta Trokánt arra, hogy komolyabban foglalkozzon azzal az egy órával, ami a színésszel történik a színházba érkezés és színpadra lépés között, hiszen ezek azok a legintimebb pillanatok, amelyek a közönség előtt láthatatlanok. „Mindig is érdekelt, mi történik a színészben, amíg eljut a portától a színpadig. Nem sok idő, de van, hogy egy világnyi a különbség. Milyen a legtragikusabb napodon a legfelhőtlenebb vígjátékban játszani, vagy épp életed legboldogabb napján a legsötétebb tragédiában?” – vall inspirációjáról Trokán Nóra. A Mielőtt közel 200, válogatott fekete-fehér képet tartalmaz többek között a Budapesti Operettszínház, a fővárosi Katona József Színház, a Nemzeti Színház, az Örkény Színház, a Pintér Béla Társulat, a Vígszínház, valamint a kecskeméti Katona József Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészeiről.

Az albumban szereplő képek közül 40 fotóból november 25-én a Godot Kortárs Művészeti Intézetben (1037 Budapest, Fényes Adolf u. 21.) kiállítás is nyílik. Mindegyik képből egyetlen nyomat készül, amelyeket a kiállítás kéthetes időtartama alatt, december 5-ig lehet megtekinteni és megvásárolni.

Kiemelt kép: Trokán Nóra (Fotó: Trokán Nóra)