A József Attila Színházban második alkalommal mutatkozik be a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Májusban a Henry Farrel regényéből készült Mi történt Baby Jane-nel? lesz látható vendégjátékként.

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata márciusban már vendégszerepelt a József Attila Színházban, akkor Shakespeare A vihar című drámáját láthatták a nézők, május 27-én 19 órától a Mi történt Baby Jane-nel? című előadásra lehet jegyet váltani.

Baby Jane ünnepelt sztárként élte gyermekkorát, mára azonban már csak kevesen emlékeznek rá. Testvére, Blanche felnőttként vált keresett színésznővé, ami miatt Jane-ben – akinek ekkor már csupán mellékszerepek jutottak – egyre nagyobb ellenszenv támadt nővérével szemben. Egy végzetes baleset azonban mindkettőjük karrierjét derékba törte: Blanche tolószékbe került, Jane pedig az alkohol rabjává vált. Mindketten a másikra vannak utalva, de rivalizálásuk hosszú évek elteltével is rányomja bélyegét a kapcsolatukra. Jane menekülni próbál a béklyóktól és saját démonjaitól, de elméje egyre inkább zavarodottabbá válik.

Jelenet az előadásból (fotó: Szabadkai Népszínház)

Henry Farrel 1960-ban írt regényéből két évvel később Robert Aldrich készített nagy sikerű mozifilmet, Bette Davis és Joan Crawford főszereplésével. Az alkotást a legjobb jelmez kategóriában Oscar-díjjal jutalmazták, valamint más díjátadókon további kilenc jelölést tudhat magáénak. Davist többek között Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjra nominálták Baby Jane Hudson megformálásért. A filmet Magyarországon is forgalmazták, de az alapjául szolgáló regény nem jelent meg magyar nyelven.

Henry Farrell regénye alapján a Szabadkai Népszínház számára a szövegkönyvet Ernyei Bea és Galambos Péter írta, utóbbi meghívott művészként a rendező és a díszlettervező szerepét is magára vállalta. A kiemelkedően pozitív kritikai visszhangot kapott darabot 2018. májusában mutatták be először Szabadkán. Az előadás egyik különlegessége, hogy a színészek végig egy vászon mögött játszanak, így a színpad és a nézőtér közt lévő, ún. negyedik fal nem csak átvitt értelemben, hanem valójában is testet ölt. A zenei betétet a Pegazusok Nem Léteznek együttes dalai szolgáltatják, a hangszereket maguk a színészek szólaltják meg.

A címszerepet játszó Pesitz Mónikát a darabban nyújtott alakításáért tavaly Pataki gyűrű-díjjal tüntették ki. A Mi történt Baby Jane-nel? című előadás júniusban Pécsett is látható lesz, a 19. alkalommal megrendezésre kerülő POSZT versenyprogramja keretében.

Kiemlet kép: Jelenet az előadásból (fotó: Szabadkai Népszínház)