Október 30-án, vasárnap 21 óra 30 perctől lesz látható felvételről Giacomo Meyerbeer A hugenották című operája az M5 csatorna műsorán.

A reformáció kezdetének 500. évfordulóját mi mással ünnepelhette volna a Magyar Állami Operaház, mint Meyerbeer kiváló grande operája, A hugenották műsorra tűzésével? A történet alapjául Prosper Mérimée 1829-es IX. Károly uralkodásának krónikája című regénye, valamint a francia vallásháborúk egyik legszörnyűbb eseménye, az 1572-es Szent Bertalan-éji mészárlás szolgált, amely során a Párizsba gyűlt francia reformátusokat (hugenottákat) a király beleegyezésével lemészárolták. A katolikus országokban a cenzúra miatt a cselekményt át kellett dolgozni. Ezért hol Az anglikánok és a puritánok, hol A pisai ghibellinek vagy a Dekabristák címen került színpadra. Meyerbeer három évig dolgozott a partitúrán, semmiféle siettetésre nem volt hajlandó reagálni. A gondos munka meg is hozta a gyümölcsét: a darab a francia nagyopera egyik legeklatánsabb példája, amely 1836-os párizsi ősbemutatója után csakhamar az egész világot meghódította, és azóta is a legnépszerűbb és legtöbbet játszott művek között tartják számon.

A főbb szerepekben Kolonits Klára (Navarrai Margit), Balga Gabriella (Urbain), Cseh Antal (Saint-Bris), Létay Kiss Gabriella (Valentine), Boncsér Gergely (Raoul), Bretz Gábor (Marcel), Haja Zsolt (Nevers), Kiss Tivadar (Cossé), Dékán Jenő (Tavannes), Kőrösi András (Thoré), Fülep Máté (De Retz), Laborfalvi Soós Béla (Méru), Kiss András (Maurevert) és Kristofori Ferenc (Bois-Rosé) látható. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Oliver von Dohnányi vezényelte.

Kiemelt kép: Jelenetkép A hugenották című előadásból (Fotó: Berecz Valter)