A Mészöly-centenáriummal indítja irodalmi szezonját a Várkert Irodalom Aposztróf sorozata, melyben Mészöly Miklós élete, munkássága, és Polcz Alainnel kötött 53 évnyi házassága is megelevenedik irodalmi művek, levelek tükrében.

2021. január 19-én lesz 100 éve, hogy megszületett a Kossuth-díjas alkotó, a 20. század második felének legjelentősebb prózaírója, a tömörítés, a határozott szituációrajzú fegyelmezett szerkesztés művésze. Hatalmas életművének – ideértve a szépprózai, a drámai, a lírai alkotásokat ugyanúgy, mint bölcseleti, vagy irodalmi értekező prózáját – meghatározó jelentősége van mindazon irányzatok és iskolák létrejöttében, amelyek a II. világháború befejezésétől a második ezredfordulóig tartó korszak magyar szellemi életét meghatározták és jellemezték.

A sorozat MÉSZÖLY100 / „Világosan a homályt” című első előadása január 21-én 19 órától online lesz látható a Várkert Irodalom és Várkert Bazár együttműködésében.

Közreműködnek: Rujder Vivien és Adorjáni Bálint színművészek, Kukorelly Endre író, Surányi András filmrendező, a háziasszony, szerkesztő pedig Juhász Anna irodalmár.

Jegyvásárlás az intézmény honlapján keresztül lehetséges.

Kiemelt kép: Mészöly Miklós (Fotó: Fortepan)