A 20. századi magyar prózairodalomról nem lehet Mészöly Miklós nevének említése nélkül szólni – regényei és elbeszélései a II. világháború és az ezredforduló közötti időszak irodalomtörténetének kiemelkedő mérföldkövei. A Kossuth-díjas író születésének 100. évfordulója alkalmából a Jelenkor Kiadó és a Libri Könyvkereskedelmi Kft. különleges ajándékkal készült a fiatal olvasóknak: Mészöly öt novelláját jelentették meg tízezer példányban, amelyet diákigazolvány felmutatása ellenében ingyen kaphatnak meg a középiskolások és a felsőoktatási intézmények hallgatói a Libri könyvesboltokban.

A kezdeményezés célja, hogy Mészöly Miklós művei minél több fiatal olvasóhoz eljussanak, és körükben is mind ismertebbé váljon a szerző. A szervezők által összeállított exkluzív kiadvány a Koldustánc, a Film, az Emkénél, a Szárnyas lovak, az Anyasirató és Nem felelt meg neki című novelláit tartalmazza.

„Az író születésének centenáriuma adja az apropót, hogy Mészöly Miklós műveit megismertessük az olvasóközönséggel, különös tekintettel az erre fogékony, fiatal korosztállyal. Mészöly művészetének szeretnénk újra hangsúlyt adni, és a hétköznapok elengedhetetlen olvasmányélményévé tenni írásait” – mondta el Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója.

A köteteket a fiatalok május 14-étől a készlet erejéig vehetik át az ország 54 Libri könyvesboltjában, érvényes diákigazolvánnyal.

Kiemelt kép: Mészöly Miklós 1964-ben (Fotó: Hunyady József)