A Momentán Társulat tagjai Magyarországon elsők közt és egyedülálló módon fokozatosan és tudatosan építették be a gépi algoritmusok kínálta fejlesztéseket re:Verze című előadásukba, az április 14-i alkalmon ráadásul angol nyelvű produkcióra számíthatnak az érdeklődők.

„Az a tapasztalatunk, hogy a nézőket érdekli és szórakoztatja ez a játék. Az abszurdum erejével élünk, születhet pillanatok alatt ballada a bürokratikus ügyek intézéséről, vagy swing a városi közlekedésről. Olyan szövegkörnyezetben használjuk a közönségtől kapott kifejezéseket, mondatokat, amilyen környezetbe biztos nem kerülnek a hétköznapokban. Tekinthetünk erre szórakoztató feszültségoldásként is, mert például a mindennapi bosszúságok ilyen formájú feldolgozása áthangolhatja a témához kapcsolódó érzelmeinket is, ráadásul ilyenkor néhány percre a teljes közönség alkalmi alkotóközösséggé válik, ami nagyon pozitív élmény.  A mesterséges intelligencia az előadásainkban elsősorban a humor eszköze, de emellett hiszünk abban, hogy ez egy hasznos formája az AI chatbotokkal való ismerkedésnek, hisz rávilágít arra, hogy milyen sokféleképpen használható a hétköznapi életben egy ilyen alkalmazás, megmutatva annak esetleges bravúrjait és sutaságait” – fogalmaz Pirisi László, a Momentán Társulat egyik alapító tagja, aki alkotótársával, Szőke Szandrával együtt sosemvolt slágereket rögtönöznek az előadásban.

Receptek, napi hírek, gyerekversek vagy bevásárlólisták: minden szövegben bujkál egy dal! Minden ilyen dal és minden előadás egyszeri és megismételhetetlen. Ezeket az élményeket viszik magukkal a nézők. Április 14-én angol nyelvű előadással jelentkezik a re:Verze, ahol kifejezetten a tavaszi zsongáshoz kapcsolódó sanzonok születnek majd. Az angol nyelvű előadások során az AI asszisztensek még újabb távlatokat és inspirációs forrásokat nyitnak meg az alkotók és a közönség számára, mivel angol nyelven jóval több információ érhető el a weben. Ez még nagyobb teret ad a kísérletezésnek, amelynek célja és fókusza az AI alkalmazások használata mellett is a közösségi élmény, az igazi kapcsolódás lehetőségének megteremtése ember és ember közt, a zene és az improvizáció erejével. 

A 2023-ban 20 évessé vált Momentán Társulat tagjai hiszik, hogy előadásaik a személyesség, a kapcsolódás és a humor révén valódi közösségi élményt nyújtanak. Az improvizáció számukra nemcsak színházi forma, hanem világszemlélet: figyelemre és a pillanat megélésére tanít. 2010 óta saját színházat üzemeltetünk IMPRÓ néven Budapest szívében, az Ó utcában, ahol április 14-én látható a re:Verze műsora.

Kiemelt kép: Szőke Szandra (Fotó: Csobay Bence)