Ingyenes bel canto mesterkurzust indít a Coopera Musicum Laude címmel, fiatal, pályakezdő operénekeseknek.

A program a Liszt-díjas világhírű bariton, Molnár Levente ötlete nyomán született, aki a projekt művészeti vezetője is egyben. Az operaénekes vezetésével működő ARTSTART4U Egyesületek több mint öt éve rendeznek hasonló, klasszikus zenei mesterkurzusokat hazánkban és Erdélyben is egyaránt. A Musicum Laude azonban a zenei tehetségkövetés és -gondozás új formáját igyekszik követni a kurzus során. A hagyományos zenei oktatás mellett az oktatók testreszabottan biztosítanák a fiatal tehetségek – különös tekintettel a pályakezdő operaénekesek – emberi és művészi fejlődését is. „A zenei képzés egyedi igényt hordoz magában, nem szabható az egyénekre egyetemes korlát vagy struktúra. Minden egyes tanuló, az összes felfedezett tehetség meg kell, hogy találja a saját útját, a csak rá jellemző nyelvét, amellyel kifejezheti, megfogalmazhatja egyéni művészi hitvallását, koncepcióját. Ebben próbálunk mi segíteni a hozzánk jelentkezőknek” – mondta Molnár Levente. A kurzuson résztvevők egyéni és csoportos órákon is részt vesznek majd, emellett pedig lehetőségük lesz korrepetítorral gyakorolni és librettóértelmezésre is. A klasszikus énekképzést operatörténeti órák is kiegészítik majd. Az oktatók között pedig olyan világszinten elismert, az operavilágban ma is gyakorló művészekként dolgozó mestertanárok nevével lehet találkozni, mint a Kossuth- és Liszt-díjas Kolonits Klára, a Kossuth- és Liszt-díjas Rost Andrea, a Széchenyi- és Erkel-díjas dr. Batta András, Berkes János, a Liszt-díjas Molnár Levente és Prof. Dr. Ionel Pantea.

A kurzus a Musicus Laude énekversennyel egybekötött gálakoncerttel ér majd véget, amelyen a legtehetségesebb hangok mérettethetik meg magukat. A résztvevők a mesterkurzuson való részvétellel automatikusan esélyesekké válnak a szereplésre, azt azonban, hogy végül kik kapnak lehetőséget közönség előtt, nagyzenekari kísérettel színpadra lépni, a mestertanárok döntik el. Az énekverseny díjai között a Coopera jövőbeni előadásaiban való szerep-, fellépési- és további, a fiatal operaénekesek pályáját segítő lehetőségek is vannak.

A kurzus augusztusban indul majd, az énekversenyre pedig szeptember 4-én kerül sor. Jelentkezni a program weboldalán lehetséges, 2021. május 31-ig.

Kiemelt kép: Kolonits Klára, Molnár Levente és Rost Andrea (Fotó: Coopera)