A nyolcas sáv címmel jelentetett meg meselemezt a Soharóza és a Jónás Vera Experiment. A történet egy hatodikos fiú hétköznapjain fut végig, és miközben a főszereplő képzeletbeli barátaival kommandózik vagy az iskolai bulira készül, a hallgatók a tizenévesek nehézségeiről, vágyairól és kihívásairól is látleletet kapnak. 

A mese főhőse Tibi, aki éli a hatodikosok mindennapi életét: iskolába jár, úszóedzésre, amit nem szeret, mert sötétben kell úsznia, meg délutánonként figyeli a menő fiatalokat, akik a pingpongasztaloknál szotyiznak, vált egy-két szót a közértes nénivel, hazafelé a buszon fejben videójátékozik. Három barátja van, ebből ketten bölények, és csak a fejében léteznek, viszont mindketten remekül rappelnek. A harmadik legjobb barátja Ida, aki a szomszédjukban lakik. Szinte minden nap átjár hozzájuk, befőttesüveg-mécsest festenek és átköltik a popslágereket.

A nyolcas sáv nem csak egy szimpla történet, hanem pillanatképek láncolata egy 12 éves fiú fantáziájából és azon túlról. A lemez 2020 márciusában keletkezett, amikor a karantén miatt törölték a Soharóza és a Jónás Vera Experiment közös előadását hat nappal a premier előtt, a két együttes viszont folytatni kívánta a közös munkát. A saját gyerekkori élményeikből építették fel a lemezt, és a kezdeti zoom-beszélgetések már-már terápia jellegűek voltak. Előkerültek régi anekdoták arról, hogy kinek voltak képzelt barátai, kit és miért csúfoltak az iskolában, milyen zenén, tévésorozaton, filmen nőttek fel, mit gyűjtöttek, milyen gyakran verekedtek össze a testvéreikkel vagy éppen mitől féltek a legjobban. Ezekből a történetekből készültek végül azok a jelenetek, amiket A nyolcas sáv lemezén hallgathatunk. 

A lemezen Szesztay Lili és Vajda Zalán gyerekszínészek, valamint a Soharóza és a Jónás Vera Experiment tagjai működtek közre. A felvétel rendezője Eörsi Sarolta, Halas Dóra és Jónás Vera volt.

Kiemelt kép: Promóciós kép A nyolcas sáv című meselemezhez (Forrás: Soharóza Facebook oldal)