2023-ban ünnepeljük Budapest egyesítésének 150. évfordulóját. Ez alkalomból a Budapest Brand és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közös alkotásra hívja a főváros lakóit, amelynek címe Budapest Nagyregény.

A Budapest Nagyregény (BPNR) minden kerületnek saját fejezetet szentelő, végül mégis izgalmasan összeolvasható kötete 2023. november 17-én jelenik meg. A könyv 23 fejezetét 23 népszerű, kortárs író fogja megalkotni, azokból a történetekből is inspirálódva, amelyeket a városlakók küldenek be számukra. Többek között Cserna-Szabó András, Dragomán György, Mán-Várhegyi Réka és Tompa Andrea is részt vesz a nagyregény megírásában, a többi írót pedig fokozatosan, a projekt előrehaladásának mérföldkövei alkalmával jelentik be a szervezők. A civil anyaggyűjtés november 17-én, a főváros 149. születésnapján indult el a Budapest Brand és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésében.

A történeteket írott formában, továbbra is várják, egészen pontosan január 31-ig. A legfeljebb 4000 karakter hosszú, egy kerület, városrész tereihez, épületeihez, személyiségeihez vagy eseményeihez jól beazonosíthatóan kapcsolódó történeteket a Budapest Nagyregény aloldalán, a Történetküldés gombra kattintva lehet beküldeni. A beérkezett történeteket egy szerkesztőbizottság válogatja, majd átadják 23 kortárs írónak, akik azokból inspirálódva alkotják meg műveiket. A projektet a Budapest Brand neves hazai színművészek közreműködésével népszerűsíti: Csákányi Eszterrel a piacon, Hámori Gabriellával a könyvtárban, Scherer Péterrel pedig a hentesüzletben találkozhatnak a nézők a kisfilmben.

De azok a történetek sem vesznek el, amelyek kimaradnak a kötetből. Ezek megjelenhetnek a BPNR kísérő kiadványaiban vagy elhangozhatnak az eseményein, hiszen egészen 2024 nyaráig közösségi, összművészeti programok sorozatából áll össze, teljesedik ki a Budapest Nagyregény, így lesz belőle kulturális felhő, civil legendárium, társadalmi lenyomat, a városlakók által alkotott szellemi emlékmű.

Kiemelt kép forrás: Budapest Nagyregény projekt