Ma este a mérai világzenei csűrfesztiválon vendégszerepel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a produkció érdekessége, hogy a Kalotaszeg című előadást még sosem mutatták be a térségben, annak ellenére, hogy anyagát onnan gyűjtötték korábban.

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője elmondta, hogy csaknem ötven évvel ezelőtt járt először Erdélyben, Kallós Zoltán meghívására, illetve beszélt arról is, hogy megtisztelő öröm számukra, hogy a fesztivál lehetőséget biztosít arra, hogy az akkor gyűjtött anyagot most visszavigyék származási helyére. A Kalotaszeg című produkciót Martin György néprajzkutató 1969-es Türében rögzített filmje inspirálta, amelyben jól táncoló kalotaszegi emberek is szerepeltek. A Kossuth-díjas koreográfus hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medence legvirtuózabb magyar férfi táncának tartja a kalotaszegi legényest, mely mellett csodálatos csárdásokat és énekkultúrát őriztek meg Méra környékén.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes ezután Debrecenben szerepel a Nemzeti Színházzal közösen életre hívott Csiksomlyói passió című előadásban, amely augusztus 13-án szakrális helyszínen, a Debrecei Református Nagytemplommal szembeni Kossuth téren lesz látható. Zsuráfszky Zoltán lesz az Eucharisztikus Kongresszus nyitóünnepségének koreográfusa is, ahol 200-300 néptáncos szerepel majd a színpadon, az együttes pedig már készül októberi bemutatójára, amelyet Szerelem címmel a Müpában láthat majd először a közönség.

Kiemelt kép: Jelenet a Kalotaszeg című előadásból (Fotó: Csudai Sándor)