Október 29-én debütál a Thália Színház Télikertjében David Mamet kétszereplős drámája, az Egy jobb világ. Valló Péter legújabb rendezésében a nemrég Junior Prima díjjal elismert Mentes Júlia és Zayzon Zsolt lépnek színpadra.

A kétszeres Oscar-jelölt amerikai drámaíró nevéhez olyan világhírű művek fűződnek, mint az Amikor a farok csóválja, a Ronin vagy éppen a 2001-es Hannibal című film. Színházi pályája is rendkívül gazdag, első sikereit a 70-es évek elején aratta a The Duck Variations és a Sexual Perversity in Chicago című darabokkal, utóbbiban például színpadra lépett a Fargoból, illetve a Shamelessből ismert William H. Macey is. A Thália Színház most egy 1992-ben bemutatott színművét vette elő, amely igazán érzékeny témát boncolgat: egy sikeres egyetemi tanár és egyik diákja közti hatalmi harcról szól.

A történet szerint a pályája csúcsára ért tanár, John, és Carol, az egyetemi hallgató egy rosszul sikerült szemináriumi dolgozat után találkoznak a férfi irodájában, a fiatal lány azon igyekszik, hogy így is meglegyen a félévi jeles. John fő kutatási területe az oktatás szerepe és a diákok iránti felelősség, elméleteit saját egyetemi csoportjain teszteli. Carol viszont inkább megnyugtató válaszokat, mint újabb kérdéseket vár az egyetemtől, ezért a provokatív oktatói módszerek csak felerősítik benne az elveszettség érzését. Mi történik, ha ennyire nem találkoznak a szándékok? Egyetlen kéretlen érintés lavinát indít el. Ki a felelős? Kinek van igaza? Hol húzódik a személyesség és a zaklatás közti határ?

„A darab elolvasása után az első gondolatom az volt, hogy ha ezt öt évvel ezelőtt olvasom el, sokkal kevesebbet értettem volna belőle. Mamet olyan aktuális témákat boncolgat az Egy jobb világban, mint a hatalommal való visszaélés, szexuális zaklatás, feminizmus, vagy épp a tömeges felsőoktatás hasznossága. Izgalmas lesz olyan darabot próbálni, ami biztosan megosztja majd a nézőket. Ha sikerül jól megcsinálnunk az előadást, akkor egy néző sem távozik semleges érzésekkel és remélhetőleg jó indító vitatémát adunk nekik az estére” – fogalmaz a Carolt alakító Mentes Júlia első találkozásáról az anyaggal.

A megtörtént eseményeken alapuló dráma percről percre válik feszültebbé, az érzékeny viszonyrendszer kibontása igazi színészi bravúrt kíván mindkét játszótól, illetve a rendezőt, Valló Pétert is izgalmas kihívás elé állítja. Az egy jobb világ premierjére október 29-én kerül sor, így hamarosan kiderül, hogy tanár is diák harcából ki kerül ki győztesen.

Kiemelt kép: Mentes Júlia és Zayzon Zsolt (Fotó: Bodnár Zsófia)