Trokán Péter az indulástól a fináléig, tizenkét éven keresztül alakította a Szomszédok erdőmérnökét, Szelényi Jánost. A teleregény után majdnem húsz évvel később, idén egy napi sorozat állandó szereplőjeként láthatjuk a Jászai Mari-díjas színművészt. Ő játssza ugyanis a családfőt a VIASAT3-on október 1-jén, 21 órakor induló, vadonatúj napi szériában, a 200 első randiban. A minden hétköznap este új részekkel jelentkező sorozatban a főszereplőt Gáspár Kata alakítja, mellette pedig feltűnik többek között Pápai Erika, Szerednyey Béla és Mészáros András is.

Trokán Péterrel a 200 első randi premier előtti vetítésén beszélgettünk a forgatási élményeiről, a megformált karakteréről, a szombathelyi színházi munkáiról, arról, milyen bemutatókkal készül ebben az évadban.

Milyen érzés volt újra forgatni?

Most meséltem épp az egyik rendezőnek, hogy milyen elementáris élmény számomra ennyi tehetséges fiatal közé bezuhanni. Amikor az első főszerepemet játszottam, Edelényi János Méz a kés hegyén című tévéfilmjében, akkor az első nap óriási formátumú színészek között találtam magam. Páger Antal, Sulyok Mária, Bessenyei Ferenc és Őze Lajos méregettek minket, fiatalokat, Jancsit, Fehér Gyuri operatőrt és engem, hogy vajon mit is tudunk? Aztán eljött a pillanat, amikor felkapták a fejüket, és ugyanezt átélem most én is. Nagyon jó, hogy ilyen sok tehetséges fiatal dolgozik a filmeken. A Szomszédok óta eltelt harminc év, borzasztó sok idő, és öröm látni, hogy a mai fiatalság hihetetlen természetességgel teszi a dolgát.

Nem volt gond az ingázással Budapest és Szombathely között?

Már vége volt a színházi idénynek, amikor elkezdtük a forgatást. Május közepe óta nem voltam Szombathelyen, egy picit pihentem a nyár elején, és június óta dolgozunk a sorozaton. Nem volt gond az ingázással, mert vagy Budapesten voltam, vagy abból a Balaton melletti kis faluból utaztam fel, ahol nyaranta lakom. Abszolút nem jelentett semmi problémát.

Trokán Péter és Pápai Erika (fotó: Labancz Viktória/VIASAT3)

Ezek szerint zajlanak még a forgatások?

Hogyne, most tartunk a felénél. Azzal, hogy egy-két részt már mi is meg tudunk nézni, látjuk, hogy milyen lesz, elmondhatom, hogy nekem nagyon tetszik az első epizód. Lendületes, és jó élmény ennyi szép és tehetséges fiatal színészt, lányt és fiút a képernyőn látni. Nem tudok egyetlen okot sem mondani, amitől ez a sorozat ne lehetne sikeres (nevet). Kissé elfogult vagyok, de szeretem, hogy fiatalok között lehetek, földobott ez a munka.

A karakteréről mesélne egy kicsit, kit alakít?

Én vagyok a családfő, egy szívsebész professzor, de nem annyira az orvosi szál, hanem az apaszerep a domináns. Nem is forgattunk még kórházban, most fogunk először, pont a hétvégén. A főszereplő, Luca (Gáspár Kata) a nevelt lányom, de a feleségemmel (Pápai Erika) van egy közös gyerekünk is (Kovács Panka), ő a fiatalabbik.

Azok a családi problémák köszönnek vissza, és azok a kérdések merülnek fel a sorozatban, amiket én is átéltem a saját lányaimmal kapcsolatban. Mikor repülnek ki a fészekből, és mi történik velük ezután? Közösen aggódtunk az édesanyjukkal azért, hogy minden úgy alakuljon az életükben, ahogyan szeretnék, és azon gondolkoztunk, hogy segíthettünk volna nekik.

A sorozatban nekem kell ezt a kis bohókás, a maga szerethető, bájos módján lökött családot rendben tartanom. Bár néha csak kapkodom a fejem, hogy mi is történik, mert a feleségem az, aki iszonyú nagy erővel mozgatja a szálakat, őt kell egy kicsit visszafognom. Azt hiszem, ez a családi felállás és élet nem lesz idegen a nézők számára, visszaköszönnek ezek a helyzetek mindenhonnan. Reméljük, szórakoztató és tanulságos lesz majd.

Szerednyey Béla és Trokán Péter (fotó: Labancz Viktória/VIASAT3)

Hogy alakul az idei évad? Mi lesz az első bemutatója?

Október 9-én kezdjük próbálni Szombathelyen a Titus Andronicust, amit egy filmrendező, Pálfi György rendez, addig nekem itt a sorozatban jó lenne a munka oroszlánrészét letudnom, pont amiatt, hogy ne kelljen majd olyan sokat ingázni.

Dolgozott már színházban filmrendezővel, vagy ez lesz az első alkalom?

Például Szabó Istvánnal a Madách Színházban, ő rendezte Müller Péter darabját, a Lugosit, ami a nagy, Hollywood-i karriert befutó, Drakula alakításával elhíresült Lugosi Béláról szólt. Darvas Iván játszotta vendégként a címszerepet.

Más a munka velük, mint egy színházi rendezővel?

A filmrendezők kirándulnak a színház világában, számukra érdekes újdonság ez az egész, van bennük egy kis elfogódottság emiatt, de az a tapasztalatom, hogy mindig jól sülnek el ezek a munkák. Pálfi Gyurinak, ha jól tudom, nem ez lesz az első színpadi rendezése. A Titus Andronicus nem egy egyszerű történet, egy gyakorlott színházi rendezőnek is borzasztóan nehéz feladat, remélem jól sikerül.

Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Milyen szerepe lesz benne?

Mennyire más, amikor egy filmrendező színházban dolgozik! Azt az üzenetet kaptuk, hogy tulajdonképpen még nincsenek is kiosztva a szerepek, majd ahogy elkezdjük próbálni, mivel Gyuri nem ismeri még annyira jól a társulatot, szépen kialakul, ki melyik karaktert játssza. Ez is egy olyanfajta munkafelfogás, amit egy filmrendező csinál, hogy nagy tisztelettel közeledik a színház felé.

Mennyi idő van a próbafolyamatra?

Öt hét, nem lehet sokat szórakozni, ráadásul már lesznek előadások, nem fogunk tudni napi kettőt próbálni. Ezt követően, az évad derekán, valamikor januárban Valló Péterrel dolgozom majd George Bernard Shaw Sosem lehet tudni című nagyon kedves komédiájában. Érdekes, ezt a szerepet már játszottam a Madách Színházban, és most tizenvalahány évvel később újra megformálom. Ennyi most a színházi munkám, és nagyon remélem, hogy jövő nyáron nekilátunk a 200 első randi második évadának.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: VIASAT3