Március 8. a nők ünnepe, az irántuk érzett tiszteletet és megbecsülést ismerik el ezen a napon a világon mindenhol. Több sorsfordító esemény is kötődik ehhez a dátumhoz: 1857-ben magasabb fizetést és emberhez méltó munkakörülményeket követeltek a textiliparban dolgozó nők százai New York utcáira vonulva, majd 60 évvel később, 1917-ben az orosz nők tüntettek kenyérért és békéért. Az ő kiállásuk után II. Miklós cár lemondott hatalmáról a polgári kormány javavára, amely nem sokkal később szavazójogot biztosított az orosz nőknek. Ettől kezdve ünnepeljük a nemzetközi nőnapot.

A hagyományok szerint március 8-án a férfiak egy-egy szál virággal kedveskednek a hölgyeknek, de ha valaki esetleg kedved kap, hogy kulturális programot szervezzen aznapra, akkor a következő ajánlóban adunk hozzá néhány alternatívát. Még kapható pár jegy az előadásokra, csapjatok le rájuk!

Széttépve (Orlai Produkciós Iroda – Belvárosi Színház)

Szabó Kimmel Tamás önálló estje műfaját tekintve az igen csak sejtelmes zenés szembenézés elnevezést kapta, ám ennyi információ éppen elég ahhoz, hogy tudjuk: ez az előadás minden hölgy számára felejthetetlen élményt nyújt majd. Az Orlai Produkciós Iroda társulatának egyik legsármosabb férfiszínésze közel 100 percen keresztül tartja fogva a nézők figyelmét miközben leszámol az embert kísértő legnagyobb függőségekkel. A feszült perceket pedig hol Elvis, hol a The Beatles és más ikonikus előadók bőrébe bújva oldja fel, hangjával elvarázsolva a közönséget.

Szabó Kimmel Tamás (Fotó: Orlai Produkciós Iroda)

A muzsika hangja (Pesti Magyar Színház)

Eperjes Károly rendezésében látható a Pesti Magyar Színházban 2015-ben bemutatott klasszikus, A muzsika hangja. A történetet sokan ismerhetik az 1964-es 5 Oscar-díjas, Julie Andrews és Christopher Plummer főszereplésével forgatott filmből, ám azt kevesen tudják, hogy a musical főszereplőit valós személyekről mintázták, még ha Trapp kapitány nem is volt olyan szigorú, mint ahogy a színpadi változatból tűnik. A március 8-i játéknapon Geszthy Veronika és Fillár István előadásában láthatják a nézők a zenés színházi irodalom egyik legsikeresebb alkotását.

Tisztelt Hazudozó! (Rózsavölgyi Szalon)

Bernard Shaw irodalmi Nobel-díjas ír drámaíró, és Stella P. Campbell ünnepelt angol színésznő negyven éven át leveleztek. Ezeknek az üzeneteknek a feldolgozásával írta meg kettőjük szívszorító történetét Jerome Kilty amerikai színész, amelyből kiderül, hogy Shaw és Stella sosem voltak szeretők, ám arra nem ad magyarázatot, hogy mi volt közöttük ez a furcsa, hosszan tartó viszony. A Rózsavölgyi Szalonban 2013-ban bemutatott levéldrámát Nádasdi Ádám újrafordításában két színészóriás, Molnár Piroska és Jordán Tamás játsszák, és talán a második felvonás végére bepillantást engednek a nézőknek titkaikba… de csak talán.

Jordán Tamás és Molnár Piroska (Fotó: null)

A Pentheszileia Program (Vígszínház – Házi Színpad)

A 18 éven felülieknek szóló előadás Kincses Réka marosvásárhelyi származású, Németországban élő fiatal magyar filmrendező, író, drámaíró első magyarországi bemutatója volt 2016-ban, melyet ő maga rendezett. A megrázó erejű előadás egy fiatal lány sorsát tárja elénk, aki nem találja a helyét az őt körülvevő világban, elveszettségéből fakadó kétségbeesésében szexuális kalandokba menekül, melyek abortuszok és sikertelen, semmit nem érő terápiákhoz vezetnek. Vajon a Költő felbukkanása kiutat mutat majd számára? Vagy csak még mélyebbre taszítja a lányt? Az előadás címszerepét Szilágyi Csenge játssza, partnerei Király Dániel, Hevér Gábor, Lázár Kati, Hullan Zsuzsa és Csapó Attila.

Egyasszony (Orlai Produkciós Iroda – Jurányi Ház)

Tenki Réka 2015 óta több, mint 100 alkalommal játszotta el az Egyasszony című monodrámát, amelyet Péterfy-Novák Éva saját életében történt tragédiák feldolgozására indított blogbejegyzéseiből Tasnádi István alkalmazott színpadra. Az Örkény Színház színésznője a szívszorító történetben arról beszél, hogy a kislánya egy a szülés közben elkövetett műhiba okán hogyan lett mentálisan súlyosan sérült, ennek következményeiről, és arról, hogy ez hogyan változtatta meg az anya személyiségét és az egész család életét. A darab nem ígér könnyed szórakozást, mégis olyan gondolatokat ébreszt a nézőkben, amelyek miatt kihagyhatatlan.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Szilágyi Csenge A Pentheszileia Programban (Fotó: Gordon Eszter)