A Magyar Filmakadémia Egyesület idén Bereményi Gézát, Moór Mariannát, Mécs Károlyt és Tordai Terit méltatja kiemelkedő pályájukat elismerve életműdíjával. Az átadó ünnepségre június 25-én a balatonfüredi Kisfaludy Galériában kerül sor, a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében.

Bereményi Géza a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, filmrendező nevéhez olyan művek köthetők, mint az Eldorádó, A tanítványok, a Hídember vagy a Megáll az idő. Moór Marianna Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki 1957-ben A tettes ismeretlen című filmben debütált a filmvásznon, de arca ismerős lehet a A beszélő köntös, A Pendragon legenda és az Az ötödik pecsétből is. Mécs Károly a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész maradandó alakítást nyújtott többek között A kőszívű ember fiai, A Noszty fiú esete Tóth Marival és a Két emelet boldogság című művekben. Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész főiskolásként játszott Keleti Márton Esős vasárnap című filmjében, amelyet olyan címek követtek, mint a Jó estét nyár, jó estét szerelem, a Mephisto és az Egy magyar nábob.

A június 23. és 26. között Balatonfüreden és Balatonalmádiban zajló hazai filmes mustrán a szervezők megemlékeznek majd a nemrég elhunyt Töröcsik Mariról és Jankovics Marcellről, illetve Jancsó Miklósról, aki idén lenne 100 éves. Így a Magyar Mozgókép Fesztiválon összesen kilenc olyan filmet láthatnak az érdeklődők, amelyekkel a szervezők az életműdíjasok előtt is tisztelegnek.

Kiemelt kép: Magyar Mozgókép Fesztivál (Fotó: Filmhu)