Tizennyolc pályázatot jelölt az Esterházy Art Award független szakmai zsűrije a kortárs képzőművészeti díjra, amelyre idén több mint kétszázötven alkotó jelentkezett festményekkel, vagy a festészethez kapcsolódó térinstallációs munkákkal. A díjra jelölt alkotók válogatott műveiből kiállítás is nyílik a Ludwig Múzeumban, amelyet december 15-től 2024. március 3-ig láthatnak az érdeklődők.

Idén nyolcadik alkalommal osztják ki az elismerést, amelyre a művészek június 4-ig pályázhattak festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint ezekkel a technikákkal kísérleteső térinstallációkkal az Esterhazy Now internetes oldalon. A beküldött munkákból a független, nemzetközi szakmai zsűri döntése alapján választották ki Bede Kincső, Bernáth Dániel, Birkás Mona, Ember Sára, Gallov Péter, Horváth Gideon, Király Gábor, Kis Róka Csaba, Kristóf Gábor, Lőrincz Áron, Mendreczky Karina és Kortmann-Járay Katalin, Oláh Norbert, Pap Gábor, Pintér Gábor, Süveges Rita, Tollas Erik, Trapp Dominika, valamint Vékony Dorottya alkotásait. A nyertesek személyéről december elején születik döntés, az eredményt december 14-én a kiállításmegnyitóval egybekötött díjátadón hirdetik ki.

A 2009-ben megalapított Esterházy Art Award célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és a nemzetközi párbeszéd támogatása. Az egyenként 5.000 euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 45 év alatti magyar festőművésznek ítéli oda a független, nemzetközi szakmai zsűri, amelyben idén Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum főigazgatója, Ulrike Groos, a Kunstmuseum Stuttgart igazgatója, Ottrubay István, a díj alapítója, Barbara Horvath, Rieder Gábor és Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténészek, valamint Vitus Weh kurátor foglalnak helyet.

Kiemelt kép: Esterhazy Art Award (Fotó: Végel Dániel)