Harmincegy pályamunka érkezett a Budai Vároltalmazó Közalapítvány által meghirdetett Cseh Tamás művészeti pályázatra, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri és a közönség a legjobb alkotásokat, amelyeket vasárnap hirdettek ki.

A művészeti pályázat célja az volt, hogy Cseh Tamás emlékét ápoló és szellemi örökségét képviselő képzőművészeti alkotások születhessenek. A felhívás nem szabott tartalmi kereteket, ennek megfelelően sokféle, meglepően izgalmas, érdekes alkotás jutott a döntőbe. A felhívásra 31 pályamunka érkezett be, a szakmai zsűri ezek közül választotta ki a legjobb tíz alkotást, majd ezek közül került ki a legjobb, díjazásra érdemes három mű. A zsűri tagjai Előd Ágnes szobrász, Szurcsik József képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorhelyettese, Révész Emese művészettörténész, Cseh András kutató képzőművész, Cseh Tamás fia, Váradiné Naszályi Márta, az 1. kerület polgármestere, Salgó Viktória kulturális menedzser, énekes, dalszerző, valamint Csengey Balázs, a Cseh Tamás Archívum kutatója voltak.

A pályázat első díját Lévay Jenő A telihold dalai – Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak című alkotása nyerte, a második helyen Tóth Xénia Bárány az üres lakásban című fotográfiája végzett, a harmadik pedig Mayer István Cseh Tamás című domborműve lett. A szervezők a közönséget is bevonták a döntésbe, a második fordulóba került alkotásokra bárki leadhatta szavazatát: a közönségdíjat Szentgyörgyvölgyi Gábor Plakát Cseh Tamásnak című alkotása nyerte el. A pályaművek fotóit a Budai Vároltalmazó Közalapítvány Facebook-oldalán, az eredeti alkotásokat pedig augusztus végéig a Budavári Önkormányzat aulájában tekinthetik meg az érdeklődők.

Kiemelt kép: Cseh Tamás (Fotó: elteonline.hu)