Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első kötete alapján készült egy 8 epizódos sorozat a Nemzeti Filmintézet támogatásával, amelyet Madarász Isti (Hurok, Átjáróház) rendezett. A történelmi politikai thriller Báthory Gáborról (Katona Péter Dániel – A tanár, Nyugati nyaralás) és tanítómesteréről, Bethlen Gáborról (Bokor Barna – Elk*rtuk, El a kezekkel a papámtól!) szól, és olyan ismert színészeket vonultat fel többek között, mint Kálloy Molnár Péter, Szamosi Zsófia, Rajkai Zoltán, Gáspár Kata és Balsai Móni. 

Helmeczy Dorottya (Elk*rtuk, El a kezekkel a papámtól!) producer szerint az előkészületekkel és utómunkálatokkal együtt két év alatt elkészített (összesen 95 napig forgatott), nagyszabású produkcióban 72 színész vett részt, és komoly figyelmet fordítottak a látványvilágra is, amely nem minden esetben korhű, sokszor dramaturgiai célt szolgál, viszont két szimbólum (a Báthory család emblémája a sárkány, a Bethlené a hattyú) mindenhol megjelenik. A sorozat ugyanis azt mutatja be, amikor Báthory Gábor 20 évesen hatalomra kerül, hogyan kormányoz egy fejedelemséget, milyen döntéseket hoz, hogy megtartsa a hatalmát és megerősítse Erdélyt, emellett pedig fut egy másik szál is, Bethlen Gáboré, aki higgadt politikusként veszi ki a részét az eseményekből és a kettejük dinamikája működteti a szériát. 

A Tündérkert október 13-án rajtol el a Duna Televízió műsorán, rögtön dupla epizóddal, a további részek pedig péntek esténként lesznek láthatóak a csatornán. A debüt másnapján, október 14-én 16:30-tól a sorozat kulisszatitkaiba is betekinthetnek majd a nézők a Hogy készült a Tündérkert? című werkfilmmel.

Kiemelt kép: Tündérkert (Fotó: MTVA)