A Madách Színház áprilisban hirdette meg a III. Madách Musical Pályázatot, amelynek nyertesére végre fény derült a tegnapi napon. A teátrum először 2010-ben, majd 2012-ben írt ki pályázatot a legkorszerűbb színházi műfajban, melyek keretében olyan alkotások születtek, mint például a Csoportterápia (Bolba Tamás-Galambos Attila-Szente Vajk), a Macskadémon (Bella Máté-Karafiáth Orsolya) és az Én, József Attila (Vizy Márton-Tóth Dávid Ágoston). Idén a többfordulós verseny első helyezettje Derzsi György és Meskó Zsolt Kazinczy, a tizenötödik című szerzeménye lett.

Az idei kiírás feltételeinek megfelelve 14 pályázó művének teljes zenei anyaga, szövegkönyve és kottája került az öttagú zsűri elé. A szakmai bizottság (Kocsák Tibor zeneszerző, Müller Péter író, Szente Vajk rendező, színész, Tihanyi Ákos koreográfus és Szirtes Tamás rendező, a zsűri elnöke, a Madách Színház igazgatója) négy alkotást juttatott döntőbe, melyek mindegyikéből harminc perces koncertszerű etűdök készültek Valcz Péter és Widder Kristóf rendezésében, a Madách színművészeinek közreműködésével. Ezeket a közönség július 5-én és 12-én nézhette meg.

A Kazinczy, a tizenötödik című musical az 1948-49-es szabadságharc korát idézi meg, középpontjában a hétköznapi ember áll, aki sodródik a történelem viharaiban, csapongva a beteljesületlen szerelem és a nyomasztó apai örökség felfokozott érzelmei között. A zsűri az izgalmas témaválasztás mellett a modern zenei feldolgozást méltatva választotta a III. Madách Musical Pályázat nyertesévé az alkotást, amelyet a teátrum a 2021/22-es évadban be is mutat.

Kiemelt kép: Jelenet a Kazinczy, a tizenötödik című musical keresztmetszének próbájából (Fotó: a Madách Színház Facebook oldala)