A harminc éve útnak indított fővárosi fesztivál 2021 őszén megújult formában tér vissza és 30 helyszínen 150 élménnyel várja az érdeklődőket Budapest számos pontján, szeptember 26. és október 10. között.

Film, zene, színház, képzőművészet, tánc, irodalom, performansz és vásár – megannyi műfajban kínál változatos találkozási lehetőséget a Budapesti Őszi Fesztivál. A bezártság hosszú hónapjai után végre újra találkozhatunk, együtt töltődhetünk fel és tölthetjük meg a tereket kultúrával, művészettel, élménnyel és élettel. Ebből kínáltak ízelítőt a fesztivál beharangozóján az Örkény István Színház és a Budapest Sound Collective művészei, valamint Mészáros Máté táncos-koreográfus, aki közös táncra hívta a résztvevőket.

Mácsai Pál a Budapesti Őszi Fesztivál sajtótájékoztatóján (fotó: Híves János/Budapest Brand)

A programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón Gy. Németh Erzsébet, Budapest humán területekért felelős főpolgármester-helyettese arról beszélt, hogy a kultúra nem lezárt formákban gondolkodik, része a kísérletezés, a mozgás, a változás: „A valóság- és városteremtés sem egy befejezett folyamat. A kultúra és a szabadság jelentésében rengeteg azonos motívum van. A kultúra a folytonosság és a dinamikus megújulás metaforája. A művészet is egyszerre egy emlékezet- és egy jelenben zajló jövőprojekt. A megújult formában visszatérő Őszi Fesztivál mindezeket együttesen mutatja fel. A „kik vagyunk mi, budapestiek” kérdésére sűrű gondolatokkal és megindító érzelmekkel válaszolnak művészek”.

Faix Csaba a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója (fotó: Kovács Milán)

Faix Csaba, a Budapesti Őszi Fesztivált szervező Budapest Brand vezérigazgatója az eseményen hangsúlyozta, hogy a fesztivál a programjaival arra ösztönöz minket, hogy nyissunk az újra: nézzünk friss szemmel a környezetünkre, hallgassuk kíváncsisággal egymás történeteit, alakítsuk ki a közösségi együttlét aktív formáit, hiszen mindannyian kortársak vagyunk. Fontos, hogy ki kell vinni a kultúrát a márványtermekből a közterekre, hogy valóban a város minden szegletébe eljuthasson. „Hosszú idő után először a Főváros a Budapest Brand-en keresztül állami támogatás nélkül rendezi meg ezt a fesztivált, ami nagy felelősség. Mégsem maradtunk egyedül a szervezéssel, hiszen megkerestük azokat a csoportokat, közösségeket, művészeket, akikkel közösen gondolkodva valóban különleges programot tudtunk létrehozni. Idén négy kerülettel (I., II., VIII., XI.) együttműködve hoztuk létre a Budapesti Őszi Feszivált, bízva abban, hogy még több emberhez juthatnak el rendezvényeink, hiszen 15 nap alatt 150 élmény várja a városlakókat”.

V. Naszályi Márta, Őrsi Gergely, Bakai-Nagy Zita és Pikó András a Budapesti Őszi Fesztivál sajtótájékoztatóján (fotó: Kovács Milán)

Az Őszi Fesztivál keretén belül négy kerületben valósulnak meg a helyi jellegzetességekre építő, de minden látogató számára élményt nyújtó programsorozatok. A sajtóeseményen Gáspár Máté, a fesztivál programigazgatója az együttműködő kerületek képviselőivel beszélgetett arról, melyek azok az egyedi – kerületi – kulturális értékek, melyekre büszkén hívják fel a figyelmet.

A programkínálat nagyon széles skálán mozog, a film, a színház, a zene, a tánc vagy a képzőművészet szerelmesei számtalan igényes lehetőségből válogathatnak: ősbemutatók, de egyszeri, megismételhetetlen produkciók is várják a közönséget. A Budapesti Őszi Fesztivál programjai között vannak ingyenesen látogatható, előzetes regisztrációhoz kötött események, illetve előre megvásárolt belépőjeggyel látogathatók. A programokról és a belépéssel kapcsolatos információkról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak.

Kiemelt kép: Budapest Sound Collective (fotó: Híves János/Budapest Brand)